Pentagon posiela Ukrajine vojenskú pomoc 250 mil. USD
18 | 06 | 2019 I Imrich Kovačič

USA poskytnú Ukrajine vojenskú pomoc vo výške 250 miliónov USD vo forme vejonského vybavenia, výcviku a podpory. Oznámil to Pentagon a povedal, že medzi príjemcami pomoci bude aj ukrajinské námorníctvo a námorníci.


Ukrajinská armáda dostane ostreľovacie pušky, granátomety, protibatériové radarové systémy, zariadenia na nočné videnie a komunikačné zariadenia. Inventár sa ani tento rok nijako neodchýlil od toho, čo Kyjev získal v predchádzajúcich rokoch ako vojenskú pomoc z Washingtonu.


Správa uvádza, že balík pomoci predstavuje celkovú bezpečnostnú pomoc USA Ukrajine vo výške 1,5 miliardy dolárov od roku 2014, keď americkou podporovaný a vedený štátny prevrat v Kyjeve, zvrhol vtedajšiu riadne zvolenú vládu Ukrajiny. Rusko následne obsadilo Krym a nová dosadená vláda v Kyjeve okamžite obvinila Rusko zo začatia konfliktu a požiadal o vojenskú pomoc zo strany západných krajín.


Pomoc na Ukrajinu prichádza uprostred prechodného obdobia nového prezidenta Ukrajiny, Vladimira Zelenského. Ten dal sľub odstrániť z krajiny korupciu a priniesť do nej mier. Jeho rétorika sa však po jeho inaugurácii stala agresívnejšou.