Eutanáziu a interrupciu podporujú dve tretiny Čechov. Čísla sa nemenia už dlhší čas
18 | 06 | 2019 I Aneta Leitmanová

Zhruba dve tretiny (68 percent) ľudí sú za to, aby mala mať žena právo rozhodnúť o prerušení tehotenstva. Približne rovnaké množstvo ľudí by súhlasilo aj s uzákonením eutanázie (66 percent). Ako vyplýva z prieskumu agentúry CVVM, názory českej verejnosti na obe témy sú dlhodobo pomerne stabilné.


"Podiel zástancov eutanázie v spoločnosti je tak od roku 2011 viac-menej stabilný a pohybuje sa na úrovni okolo dvoch tretín. Naopak, podiel odporcov je po celú dobu merania výrazne menšinový a pohybuje sa okolo úrovne jednej štvrtiny verejnosti," uviedla agentúra.

S právom na eutanáziu rozhodne súhlasí 24 percent ľudí. Ďalších 42 percent s ňou skôr súhlasí, zatiaľ čo rozhodný nesúhlas deklaruje osem percent ľudí a 15 percent opýtaných je skôr proti. Zvyšných 11 percent nemá jasný názor. Nesúhlas s potratom častejšie vyjadrili ľudia rímskokatolíckeho a protestantského vyznania.

Podiely ľudí, ktorí hája právo ženy rozhodnúť o podstúpení prerušení tehotenstva, sú stabilné od roku 2010. Pre úplný zákaz interrupcií sa vyslovili tri percentá opýtaných, sedem percent respondentov by ju povolilo iba v prípade ohrozenia života ženy. Podľa 16 percent opýtaných by mala byť interrupcia povolená len s prihliadnutím k zdravotným a sociálnym hľadiskám na dieťa a ženu.

SaS: Fico už začal boj s prezidentkou Čaputovou
18 | 06 | 2019 | Peter Králik/TASR


Výskum sa zaoberal aj názorom o legalizácii prostitúcie na úrovni živnosti, s ktorou vyslovilo súhlas takmer tretina (31 percent) ľudí. Podľa 28 percent ľudí by sa mal zachovať súčasný stav, kedy je prostitúcia kriminálne postihovaná. Ďalších 34 percent ľudí by prostitúciu obmedzilo či úplne zakázalo. Zvyšných sedem percent respondentov nemá jasný názor.

Prieskum prebiehal od 4. do 14. mája, zapojilo sa do neho 1026 respondentov.