Stíhačka F-35 je riadená čínskymi čipmi. Hystéria okolo „špionáže“ Huawei sa rozpadá
17 | 06 | 2019 I Imrich Kovačič

Najdrahší zbraňový systém, aký bol kedy vyrobený, F-35 Joint Strike Fighter, je vybavený čipovými obvodmi, ktoré riadia motory, osvetlenie, palivové a navigačné systémy, pochádzajúce z dielne čínskeho výrobcu.


Po tom, ako bola objavená základná doska, osadená čínskymi čipovými obvodmi v prúdovej stíhačke F-35, vyhlásilo Ministerstvo obrany Spojeného kráľovstva Veľkej Británie, že sa nie je čoho obávať. Tým sa dostal rozruch okolo všadeprítomných pekingských špiónov, do veľmi hlúpej polohy.


Objavila sa však “výnimka”, ktorou je čínska spoločnosť PCB so sídlom v Gloucestershire, v Anglicku. Ministerstvo obrany Spojeného kráľovstva však trvá na tom, že spoločnosť je etablovaným dodávateľom obranného priemyslu a nepredstavuje „žiadne riziko“. Mesiace vybičovaných emócií okolo bujnejúceho špionážneho príbehu čínskych firiem, špehujúcich pre čínsku vládu, už vykonali svoju prácu a britské médiá a politici sú v tejto chvíli v „šokujúcom“ svetle pravdy.


Boli sme úplne, ale že úplne naivní, pokiaľ ide o úlohu Číny a až teraz sa ľudia začínajú prebúdzať ,“ povedal bývalý minister obrany Gerald Howarth.


Čínska spoločnosť PCB kúpila v roku 2013 Shenzhen Fastprint a nikdy nezakrývala svoje čínske vlastníctvo. Produkty vlastnej výroby predávavala rôznym vojenským a civilným firmám a spolupracovala aj na výrobe stíhačky Eurofighter Typhoon, ako aj na útočnom vrtuľníku Apache. Sspoločnosť uviedla, že medzi jej čínskymi vlastníkmi a samotnou spoločnosťou existujú „jasné firewally“. Spoločnosť vyrába iba holé obvodové dosky, ktoré sú dodávané bez akýchkoľvek ďalších elektronických informácií. Samotný výrobca stíhačiek, Lockheed Martin, informoval, že „rovnako ako všetky elektronické komponenty F-35“, sú aj čipové obvody „kontrolované opakovane v každej fáze výroby“.


Spoločnosť PCB nemá žiaden prístup k citlivým programovým informáciám a jej spolupráca sa obmedzuje len na dodávku čipových obvodov. Tie nepredstavujú žiadne riziko, ktoré by ich mohlo spájať s ich minimálnou úlohou v programe,“ prehlásila spoločnosť Lockheed Martin a dodali, že existujú aj alternatívni dodávatelia týchto súčiastok „pre prípad, že by nebola PCB v budúcnosti schválená ako dodávateľ.“ 


Toto nie je prvýkrát, čo americká armáda zatajila čínsku angažovanosť v dodávateľskom reťazci F-35. V roku 2014 sa Pentagon snažil o viacnásobné obídenie zákazu používať komponenty z Číny, v snahe neuvrhnúť program do časového sklzu. Dodávatelia Northrop Grumman, ako aj Honeywell mali povolené používať čínske magnety v radarovom systéme lietadla a pristávacích zariadeniach, pretože Pentagon sa obával, že ďalším oneskorením projektu by prišli o zahraničné objednávky potrebné na jeho dofinancovanie. To  nakoniec viedlo k vyšetrovaniu zo strany Úradu vlády pre zodpovednosť, či bola „chyba“ urobená „vedome a úmyselne“.


Nevyváženosť s ktorou ministerstvá obrany USA a Spojeného kráľovstva využili čínske súčiastky, by mala pomôcť prehodnotiť aspoň otázku paranoje okolo údajnej šionáže Huawei. USA zakázali americkým telekomunikačným spoločnostiam obchodovať s Huawei a vyvinuli spoločné úsilie, aby sa Huawei spolu s ďalšími čínskymi technologickými firmami ocitli na čiernej listine aj v celej Európe. USA pritom zašli až tak ďaleko, že sa vyhrážali Veľkej Británii zmrazením jej účasti na zdieľaní informácií piatich očí, aby nedovolili naďalej čínskej spoločnosti ponúkať zariadenia pre vybudovanie 5G siete v krajine. USA sa vyhrážali aj Nemecku obmedzením prístupu k zdieľaniu spravodajských informácií v obavách, že technológia Huawei je prešpikovaná zadnými vrátkami pre čínsku vládu. Tieto obavy Nemecko niekoľko krát vyvrátilo, ale nedosiahlo žiadny výsledok, ktorý by viedol k zmene postoja USA.


Čínska firma, ktorá dodáva súčiastky pre tajné vojenské zariadenia, je však už v poriadku. Nejde totiž o Huawei. USA sa vôbec nezaujímajú o bezpečnostné riziká obávaných zadných dvierok na zariadeniach čínskych výrobkov. Je to jednoducho konkurencia, ktorej sa obávajú. Huawei je už ťažke dobehnúť  v technologickom rozvoji, ako aj v riadení globálnych komunikačných sietí.