Pozrite si prierez novou Kiskovou stranou Za ľudí. Sú tam aj ľudia s pochybnou minulosťou
17 | 06 | 2019 I Alexander Adamecký

Tlačová konferencia bývalého prezidenta Andreja Kisku, na ktorej predstavil svoju stranu Za ľudí, sa uskutočnila v pondelok v Banskej Bystrici, ktorú označil za "srdce krajiny". Pripomenul, že práve tu sa začalo Slovenské národné povstanie. Spomenul aj miestnu porážku Kotlebu z roku 2017. Snem strany avizoval na november. "Potrebujeme vrátiť Slovensko späť ľuďom", vyhlásil Kiska suverénne.


Na tlačovke sa rečnícky spýtal: "Prečo chcú ľudia vstúpiť do špinavej parlamentnej politiky?" Vysvetlenie máme hľadať priamo v osobnostiach, ktoré dnes predstavil - "chcú slúžiť Slovensku".

Povedal, že s ním spolupracuje 72 odborníkov, ktorí doteraz pripravili 125 programových téz, s ktorými pôjde do volieb. Medzi nimi majú byť ľudia, ktorí budú schopní zodpovedne riadiť krajinu, ale aj dobrovoľníci, ktorí nemajú politické ambície a chcú Kiskovi len pomôcť v predvolebnom boji.

OPOZÍCIA REAGUJE: koho Kiska naštval najviac? Spoluprácu však nevylučujú
Parlamentná aj neparlamentná opozícia si vie predstaviť spoluprácu so vznikajúcou stranou exprezidenta Andreja Kisku, ktorá sa bude volať Za ľudí. Čítať ďalej
17 | 06 | 2019 | TASR


Podľa Kisku strana Za ľudí nemá byť stranou, ktorá je postavená na jednom človeku, ale na ľuďoch, ktorí už majú niečo za sebou. "Sme nahnevaní, sme sklamaní, vieme, čo treba spraviť," povedal na tlačovej konferencii.

K programu toho moc zatiaľ nepovedal. Potvrdil však, že mu s programom pomáha bývalá premiérka Iveta Radičová, ktorej vládu označil za "najlepšiu za posledných 10 rokov". Oznámil aj päť prioríť, ktoré sú pre neho prvoradé.

Kiskova strana pre Fica nič neznamená, Bugára ani Danka neprekvapila
17 | 06 | 2019 | Peter Králik/TASR


Prvou je "kvalitné a dostupné zdravotníctvo". Kritizoval časenky u lekárov a už starý známy chýbajúci toaletný papier v nemocniciach. Plánuje zaviesť maximálne čakacie doby u lekárov a zabezpečiť stav, kedy by Slovensko malo dostatok kvalifikovaných sestier. Tie podľa neho musia byť viac motivované. Prisľúbil, že sa nebude zabúdať na tých "najzraniteľnejších, chorých a chudobných."

PRVÝ KONFLIKT: Čaputová odbila provokácie Fica, Ústavný súd vyrieši zajtra
Prezidentka SR Zuzana Čaputová sa k problematike Ústavného súdu SR vyjadrí až po stretnutí so šéfom parlamentu Andrejom Dankom a premiérom Petrom Pellegrinim. TASR to potvrdili z prezidentskej kancelárie. Čítať ďalej
17 | 06 | 2019 | TASR


Ďalšou prioritou je "spravodlivosť". Pri nej spomenul chýbajúcu rovnosť pred zákonom, kedy sa nám "vysmievajú gauneri". Skritizoval aj aroganciu vládnej moci - ako príklad spomenul známu kauzu "grófky" z východu, kedy sa vďaka mediálnemu tlaku odhalili mafiánske praktiky s dotáciami. Zdôraznil, že sa to začalo riešiť až po tom, ako vo februári 2018 zavraždili Jána Kuciaka s jeho družkou Martinou Kušnírovou.

Takmer progresívny príbeh Hattasa v Nitre: Agresívnu kampaň postavil na programe svojich súperov
Agresívnu kampaň postavil Hattas na osočovaní a klamstvách. Jeho výroky v predvolebnej kampani k problematike mesta, ktoré boli zmesou nezmyslov a nepodložených tvrdení, odzrkadľovali jeho nekompetentnosť. Čítať ďalej
13 | 06 | 2019 | Jana TELEKI


Tretia priorita je "modernéa kvalitné školstvo". Podľa jeho slov Slovensko "stratilo úctu a rešpekt k vzdelaniu". Na tlačovej konferencii kládol dôraz na zmenu štýlu výučby - podľa neho je nutné prejsť od obyčajného učenia sa naspamäť k modelu, ktorý by bol založený na kritickom myslení. Žiaci si tak budú môcť budovať vlastný názor.

Jana Teleki: Vzťah k zákonom Hattas v Nitre nikdy nemal. Hidepark je registrovaný ako čierna stavba
Keď som 20.5.2019 publikovala komentár k primátorovi Hattasovi, nepredpokladala som búrlivú diskusiu, ktorú text vyvolá. Čítať ďalej
12 | 06 | 2019 | Jana TELEKI


Ďalšou prioritou je "životné prostredie". "Som Tatranec," pochválil sa Kiska. Na svoj pôvod naviazal práve túto tému - plánuje zastaviť výrub lesov či vytvoriť viac chránených prírodných zón. Kvalita a čistota vody je pre neho taktiež dôležitá, chce sa zasadzovať za viac čističiek vôd po celom Slovensku. Spomenul aj intenzívnejšiu recykláciu a boj proti jednorazovým plastom.

Jana TELEKI: Progresívny Hattas v Nitre oklamal voličov. Teraz Nitru zadlžuje a zvyšuje platy svojim
Marek Hattas so svojim tímom vyhral voľby jednoduchými klamstvami. Rozprávkou o zadlženosti mesta a zefektívnení činnosti úradu. Zastavíme nezmyselné zadlžovanie mesta „Nitra je jedno z najzadlženejších miest na Slovensku a preto nemá inú... Čítať ďalej
20 | 05 | 2019 | Jana TELEKI


Posledná avizovaná priorita je jedným z hlavných pilierov novovznikajúcej strany sú "regióny". To, že zo Slovenska odchádzajú mladí ľudia do zahraničia, považuje za urgentný problém, ktorý sa musí riešiť. Riešením majú byť rôzne stimuly, ktoré majú zabezpečiť dôvody na to, aby mohli ostať vo svojom kraji.

Kiska tiež načal otázku, ako to chce celé dosiahnuť. Riešením má byť výmena politikov - je potrebné dostať do politiky "schopných a pracovitých ľudí". Na tlačovej konferencii predstavil prvé tváre novej strany - ľudí, ktorí budú hájiť vlajku Andreja Kisku.

Kiska hovorí, že keď použil termín mafiánsky štát, nemyslel tým krajinu, ale vládu
Kiska hovorí, že keď použil termín mafiánsky štát, nemyslel tým krajinu, ale vládu. „Nemyslím tým štát, ide o vládu, ktorá dopustila neuveriteľné veci,“ povedal pre Nový Čas. „Úprimne, keď som v inauguračnom prejave hovoril, že treba vrátiť... Čítať ďalej
08 | 06 | 2019 | Roman Suchý, redakčný výber, Nový čas


Ako prvého predstavil primátora Nitry Mareka Hattasa. Kiska ocenil, že sa ako primátor nedávno zasadil o zrušenie hazardu v tomto krajskom meste.

To, že tento krok povedie k odchodu hazardu do čiernej ekonomiky v Nitre a súčasne k zvýšeniu miestnych daní, lebo mesto príde o príjem do rozpočtu, prezidentovi a ani Hattasovi nijak neprekáža. Uniklo im.

Ďalšou posilou je Jana Žitňanská, bývalá europoslankyňa, ktorá v minulosti zakladala spolu s Danielom Lipšicom stranu NOVA. Jej agenda je rovnáká ako v europarlamente - pomoc ťažko chorým a postihnutým ľuďom, ktorí sú odkázaní na pomoc štátu.

Juraja Šeligu si vybral pre jeho boj proti nespravodlivosti. Šeliga bol jedným z organizátorov protestov Za slušné Slovensko. Tento "zápas netreba nikomu pripomínať," dodal Kiska.

Glosa Petra Králika: Pán Kiska, nie ste slušný človek. Z prezidentského úradu ste urobili stranícku onucu
O dva týždne nastúpi zvolená prezidentka Zuzana Čaputová do úradu. Stane sa tak počas štátnej ceremónie. Posledné dva týždne Kiskovho prezidentského mandátu sa jeho pričinením už budú niesť iba otvorenou kampaňou na jeho vznikajúcu stranu. Napokon... Čítať ďalej
01 | 06 | 2019 | Peter Králik


Ďalšou je Mária Kolíková, ktorá pôsobila na ministerstve spravodlivosti ako štátna tajomníčka pod Luciou Žitňanskou. Podľa Kisku stade odišla, lebo sa už nemohla pozerať na "deformáciu justície".

Nasledoval Vladimír Ledecký, ktorý je podľa Kisku jedným z najkvalifikovanejších reprezentantov regiónov.

Zahraničnú politiku v novej strane Andreja Kisku zastupuje Tomáš Valas, dlhoročný diplomat, ktorý sa tvrdo zadzuje za pevnejšie ukotvenie väzieb na západ a užšiu spoluprácu s NATO.

Kiska "bojuje so zlom", no sám ho predstavuje. Usvedčujú ho Levočské strojárne, Istrobanka aj KTAG
Je už viac ako isté, že Andrej Kiska zanechá hlbokú stopu v pamäti ľudí. Doterajší slovenskí prezidenti boli šedé, nevýrazné osobnosti, pri ktorých bol postoj buď neutrálny až väčšinou kladný, alebo naopak. Pri Kiskovi sa však mienka veľkej časti... Čítať ďalej
30 | 04 | 2019 | Aneta Leitmanová


Do strany sa pridal aj Miroslav Kollár, ktorý je primátorom Hlohovca. Ten má za sebou bohatú novinársku minulosť a dlhé roky pôsobil v Inštitúte pre verejné otázky.

Vladimíra Marcinková, rodená Ledecká, je tiež súčasťou novej strany. Tá Kiskovi pomáhala už počas prezidentskej kampane a pracovala pre neho aj v kancelárii prezidenta. Jej oblasť pôsobnosti bude regionálny rozvoj.

Známy ekonóm GLOBSEC-u Tomáš Meravý sa už v sobotu prihlásil k členstvu v strane, urobil tak na Facebooku.

Ďalšími posilami budú Lenka Palkovičová, primátorka mesta Zvolen, Csaba Kiss, ktorý reprezentuje juh Slovenska - pochádza zo Šamorína a venuje sa kultúre, či Viera Leščáková z Prešova, ktorá je učiteľkou a zároveň poslankyňa Prešovského samosprávneho kraja.

Primátorka Lučenca Alexandra Pivková, ktorá pôsobí v prezídiu Únie miest Slovenska, sa tiež pridala do strany bývalého prezidenta. Roman Krpelan, Kiskov bývalý hovorca, má na starosti mediálnu sféru.

Andrej Kiska tiež spomenul Tomáša Lehotského, ktorého uviedol ako projektového manažéra z Popradu. Treba však pripomenúť, že s Kiskom má bohatú spoločnú históriu - pôsobil v KTAG, spolupracoval na Dobrom Anjelovi a vo VÚB banke mal na starosti všetko, čo sa týkalo pôžičiek a úverov. Takmer štyri roky pôsobil ako projektový manažér vo Svete Zdravia, ktoré je spájané s kontroverznou finančnou skupinou Penta.

Ako posledný bol predstavený Michal Luciak, ktorý taktiež pôsobil ako poradca Andreja Kisku. Jeho špecializáciou má byť školstvo. Zvyšné osobnosti predstaví na septembrovom sneme.

Zdôrazňoval, že to "nie je strana Andreja Kisku, ale je to strana za ľudí", ktorá má byť celoslovenská a "ukotvená v regiónoch".

Doteraz, ako už spomínal pár týždňov dozadu, sa mu prihlásilo tridsať tisíc ľudí. Každý z nich dostane ponuku na členstvo v strane. Kiska chce "osloviť všetkých, ktorí si myslia, že Slovensko treba vrátiť ľuďom". Prihláška bude dostupná aj na webe strany.

Kiska chce osloviť chce najmä ľudí, ktorí zastávajú princíp rovnosti šancí. "Agentov provokatérov" sa nebojí, keďže budú musieť prejsť procesom, ktorý považuje za dostatočný - najprv vyplnia dotazník, potom nasleduje stretnutie s regionálnymi predsedami, ktorí človeka buď odporučia vedeniu, alebo nie. Až potom bude prijatý za člena. Podpisy na vznik strany sa podľa Kisku už zbierajú, majú v pláne prejsť celé Slovensko.

"Vo voľbách nesmieme stratiť ani jeden hlas," vyzval Kiska verejnosť. Prezradil, že jeho stranu by volili najmä ľudia, ktorí dnes "nevedia, koho voliť". Chcel tým naznačiť, že "ponúka alternatívu tým, ktorí ju nevidia".

Kiska tiež varoval pred možnou povolebnou situáciou. "Smer je pripravený vládnuť s Kotlebom a Harabinom," povedal varovne. Pripomenul, že už počas prvej vlády Roberta Fica sa Smer spojil s takými ľuďmi, akými sú Vladimír Mečiar a Ján Slota.

Kritiku vládnej strany spojil aj s možným rizikom, že nadchádzajúca kampaň bude tou "najdrahšou". Ako je už mediálne známe, koalícia ide rozdávať zo štátneho rozpočtu stovky miliónov eur. Iba rok dozadu sa chvastali vyrovnaným rozpočtom, ktorý mal byť už na budúci rok, no tento ideál už vládna koalícia dávno pochovala.

Spoluprácu si vie predstaviť so stranami KDH, OĽaNO, SaS, Progresívne Slovensko a Spolu. Treba poznamenať, že nespomenul parlamentné hnutie Sme rodina, čo môže naznačovať jeho túžbu o povolebnej spolupráci bez kollárovcov. Na rokovania so stranami je vraj "pripravený kedykoľvek".

Veľkú predvolebnú koalíciu priamo nevylúčil, povedal, že sa to všetko musí vydiskutovať na rokovaniach. "Musíme spolupracovať, musíme spoločne prevziať zodpovednosť a moc," vyhlásil odhodlane Kiska.

V prípade úspechu tejto formácie je Kiskovi jedno, kto bude premiérom, aj to má byť súčasťou rokovaní. Nevylúčil však, že by mal premiérske ambície aj on. Bude zaujímavé sledovať, ako sa bude táto situácia vyvíjať - možno sa nájde suverénny líder, ktorý to potiahne ako Mikuláš Dzurinda pri vzniku SDK, alebo sa to môže zmeniť na intenzívny súboj lídrov strán.

Pokiaľ ide o Veroniku Remišovú, avizoval, že aj ona môže byť súčasťou nových posíl, ktoré sa pridajú počas leta.

Svoju stranu definoval ako centristickú, podľa neho je ideálna "zlatá stredná cesta".

Na otázku, či nie je na škodu, že neprilákal ľudí z vrcholovej politiky, reagoval jednou zo svojich priorít - pre Kisku sú ľudia, ktorí majú skúsenosti s regionálnou politikou, očividne prioritnejší.

Prezradil aj informácie ohľadom financovania strany. Doteraz bola jeho iniciatíva pokrytá finančnými prostriedkami občianskeho združenia Je nás viac, do ktorého Kiska nalial podľa vlastných slov 180 tisíc eur. Po oficiálnom sneme v novembri majú založiť transparentný účet, kde zverejnení všetky finančné dary.

"Ficova pomsta ma nezastraší," reagoval Kiska na otázku, či sa nebojí trestného stíhania vo veci KTAG. "Cítim sa silnejši," vyhlásil.