Môže za to pravicový extrémizmus? Nové indície v prípade vraždy nemeckého politika
17 | 06 | 2019 I TASR

Vyšetrovatelia prípadu nemeckého komunálneho politika Waltera Lübckeho, ktorého našli začiatkom júna zastreleného na terase svojho domu v spolkovej krajine Hesensko, predpokladajú, že išlo o vraždu motivovanú pravicovým extrémizmom. Oznámil to v pondelok hovorca spolkovej prokuratúry, ktorého vyhlásenie priniesla tlačová agentúra DPA.


Uvedený predpoklad vychádza z preverovania minulosti a vyjadrení 45-ročného muža, ktorého zatkla v sobotu špecializovaná jednotka polície pre podozrenie zo spáchania predmetného činu.

Podozrivý muž, identifikovaný ako nemecký občan Stephan E., bol už viackrát trestaný a podľa údajov z "bezpečnostných kruhov" bol prinajmenšom v minulosti napojený na pravicovo-extrémistickú scénu. Zatiaľ však nič nenaznačuje, že by išlo o člena pravicovo-teroristickej siete, uviedla spolková prokuratúra.

Kiskova strana pre Fica nič neznamená, Bugára ani Danka neprekvapila
17 | 06 | 2019 | Peter Králik/TASR


Zatknutý muž je podozrivý z toho, že Lübckeho, známeho proimigračnými postojmi, usmrtil zákerným spôsobom výstrelom do hlavy. Podľa údajov spravodajského portálu Zeit Online ide pritom o osobu, ktorá spáchala okrem iného už v roku 1993 útok na jednu z ubytovní pre azylantov v Hesensku.

Vyšetrovanie prípadu prevzala v pondelok generálna spolková prokuratúra so sídlom v Karlsruhe.

Lübckeho z vládnej Kresťanskodemokratickej únie Nemecka (CDU) zavraždili neďaleko mesta Kassel, kde pôsobil ako predseda okresnej samosprávy. V roku 2015 sa počas masovej migrácie do Nemecka zasadzoval za práva žiadateľov o azyl, za čo si vyslúžil vyhrážky od prívržencov krajnej pravice.