FOTOREPORTÁŽ: Najnovšie a namodernejšie letiská nájdete ku podivu v Rusku
17 | 06 | 2019 I Imrich Kovačič

Rusko býva častokrát predmetom drsných vtipov na adresu jeho dopravnej infraštruktúry a to dokonca aj medzi svojimi vlastnými občanmi. Pri našom vnímaní Ruska by sme však mohli ostať veľmi prekvapení, čo všetko sa im podarilo vybudovať a zmodernizovať. 


Rusko patrí svojou rozlohou k najväčším krajinám sveta. Taká obrovský a rozsiahly štát potrebuje rýchlu, bezpečnú a hlavne spoľahlivú pravidelnú dopravu. Obrovské vzdialenosti a rýchlosť pri ich zdolávaní robia v Rusku najvyhľadávanejším dopravným prostriedkom práve lietadlá. Tie však potrebujú pre svoje lety moderné a veľké letiská. Tu je zoznam toho, čo sa v krajine vybudovalo. Je toho naozaj dosť a bude to dlhé čítanie.


Od roku 2007 do roku 2010 boli otvorené tri terminály na jednom z najrušnejších letísk v Rusku, medzinárodného letiska Šeremetjevo v Moskve. Podľa ročného hodnotenia AirHelp je letisko zaradené medzi 10 najlepších leteckých uzlov na svete.




Terminál D medzinárodného letiska Šeremeťjevo
Terminál D medzinárodného letiska Šeremeťjevo

Terminál D medzinárodného letiska Šeremeťjevo 2


Najmodernejšie a najnovšie medzinárodné letisko v južnom letovisku Ruska v Soči začalo prijímať cestujúcich v roku 2009. Stalo sa jedným z hlavných dopravných uzlov v roku 2014, keď Rusko hostilo zimné olympijské hry.




Medzinárodné letisko Soči

V tom istom čase bola na medzinárodnom letisku Koltsovo v Jekaterinburgu, hlavnom meste Uralu, dokončená masívna rekonštrukcia. Boli vybudované dva nové terminály a zrekonštruovaný terminál Business Aviation, ktorý zdvojnásobil ročnú kapacitu letiska na osem miliónov cestujúcich.




Medzinárodné letisko Koltsovo

Ďalším dôležitým letiskom, ktoré obsluhuje hlavné mesto Ruska je medzinárodné letisko Vnukovo. To získalo v roku 2009 nový nákladný terminál a o rok neskôr aj terminál pre cestujúcich.




Terminál A letiska Vnukovo

Ten bol v roku 2012 úplne dobudovaný a prevádzkuje takmer všetky vnútroštátne lety, ako aj pravidelné lety medzinárodných leteckých spoločností.




Terminál letiska Vnukovo

V tom istom roku sa na ruskom Ďalekom východe, vo Vladivostoku, uskutočnil samit Ázijsko - Tichomorskej hospodárskej spolupráce (APEC). Miestne letisko bolo zmodernizované a nový medzinárodný terminál bol otvorený ešte počas príprav na hlavnú hospodársku udalosť.




Letisko Vladivostok

Počas toho istého obdobia bol na medzinárodnom letisku v Kazani v juhozápadnom Rusku, spustený terminál s ročnou kapacitou 1,2 milióna cestujúcich. Po rozsiahlej rekonštrukcii bol v roku 2013 otvorený ďalší terminál. Letisko bolo v minulom roku svojou dynamikou nárastu objemu osobnej dopravy, uznané ako jedno z najlepších v Rusku.


V inom regióne Ďalekého východu v Jakutsku, bolo v roku 2013 postavené absolútne nové letisko Talakan. Nachádza sa v blízkosti rovnomenného ropného poľa vo vlastníctve ruskej ropnej a plynárenskej spoločnosti Surgutneftegaz, ktorá výstavbu financovala.




Letisko Talakan

Letisko Pulkovo v Petrohrade otvorilo v decembri 2013 nový a moderný terminál pre cestujúcich. V novom zariadení sa ročne prepraví približne 20 miliónov cestujúcich.




Nový osobný terminál letiska Pulkovo


Nový terminál pre cestujúcichho na letisku Pulkovo

V tom istom roku sa otvoril terminál letiska v Belgorode v strednom Rusku. Terminál, ktorý sa môže pochváliť modernými architektonickými prvkami, štvornásobne zvýšil kapacitu leteckého uzla.




Letiskový terminál v Belgorode

Zbrusu nový terminál s interiérom v pôsobivom štýle vesmírneho Sci-fi bol postavený na letisku v ruskej Samare začiatkom roka 2015. Medzinárodné letisko Kurumoch presahuje 42 000 metrov štvorcových a jeho odhadovaná kapacita je viac ako 3,5 milióna ľudí ročne.




Medzinárodné letisko Kurumoch

V severnom Jamalonenetskom regióne, nezabránili výstavbe úplne nového medzinárodného letiska Sabetta ani kruté arktické mrazy. Letisko oficiálne otvorilo svoje brány v roku 2015. Letecký uzol je obzvlášť dôležitý, pretože slúži na rozsiahly projekt LAMG spoločnosti Jamal.




Letisko Sabetta

V máji 2015 uviedlo do prevádzky svoj nový terminál pre medzinárodné lety aj medzinárodné letisko Ufa, na ruskom Urale.




Letisko Osokin Ufa

V tom istom roku bola dokončená rekonštrukcia terminálu, ktorý slúži cestujúcim na medzinárodnom letisku v Novosibirsku (Tolmachevo). Jeho kapacita sa zvýšila takmer dvojnásobne na 1 330 cestujúcich za hodinu, pričom rozloha letiskovej budovy sa rozšírila z 10 000 na 27 000 metrov štvorcových. Letisko má ambiciózne plány pre ďalší svoj rozvoj. Existujúci terminál A bude nahradený novým a oveľa modernejším.




Medzinárodné letisko Novosibirsk

Medzinárodné letisko v Zhukovsky, asi 30 kilometrov od Moskvy, bolo po rozsiahlej rekonštrukcii oficiálne otvorené na jar 2016. Projekt bol realizovaný za necelých 13 mesiacov.


Medzinárodné letisko Volgograd v juhozápadnom Rusku medzičasom spustilo nový medzinárodný terminál C. O dva roky neskôr si rovnaký dopravný uzol nechal zrekonštruovať starú budovu, postavenú ešte v päťdesiatych rokoch a otvoril terminál C2 pre domáce letecké spoločnosti.




C2 Teminal Volgogradského medzinárodného letiska

Ďalší nový terminál pre cestujúcich si vyžiadalo aj medzinárodné letisko Strigino v meste Nižnyj Novgorod, ktoré leží na brehu Volgy v západnom Rusku.




Medzinárodné letisko Strigino v Novgorode

Letisko Chrabrovo, v ruskej pobaltskej exkláve Kaliningradu, dokončilo významnú rekonštrukciu na jar roku 2017. Rusko sa vtedy pripravovalo privítať fanúšikov a turistov počas majstrovstiev sveta vo futbale v roku 2018. V tom istom roku sa na letisku druhého najväčšieho mesta Uralu, v Perme, otvorilo úplne nové zariadenie pre cestujúcich.




Letisko Perm

Ďalší veľký projekt rekonštrukcie bol dokončený v roku 2017 na medzinárodnom letisku Roščino, ktoré slúži sibírskemu mestu Ťjumen. Letisko v máji oslavovalo svoje 50. výročie.




obr Medzinárodné letisko Roščino v Ťjumeni

Nový terminál bol otvorený v inom meste v srdci Sibíri, Krasnojarsku, koncom roka 2017.




Letisko Jemeljanovo v Krasnojarsku

Takmer v rovnakom čase otvorilo cestujúcim svoje dvere aj Platovské medzinárodné letisko v juhoruskom meste Rostov naDone. Lokalita sa môže pochváliť plochou viac ako 50 000 metrov štvorcových a môže ročne privítať až päť miliónov cestujúcich. Podľa ratingu Skytrax sa nedávno stalo prvým päťhviezdičkovým ruským letiskom.




Medzinárodné letisko Platov

Klasifikačná organizácia so sídlom v Spojenom kráľovstve, ktorej hodnotenia sú považované za jedny z najprestížnejších pre letiská a letecké spoločnosti, udelilo v minulom roku vysoký rating aj ďalšie ruské letisko. Terminál B s rozlohou 110 000 metrov štvorcových na letisku Šeremetěvo v Moskve, ktorý začal svoju činnosť v máji 2018, získalo v marci aj špičkové hodnotenie Skytrax.




Terminál B, letisko Šeremetěvo v Moskve

Terminál v Simferopole, poeticky nazvaný „Krymská vlna“ pre svoj neobvyklý dizajn, bol otvorený vlani v apríli. Zariadenie bolo postavené za menej ako dva roky a rozprestiera sa na ploche 78 000 metrov štvorcových.




Medzinárodné letisko Simferopol

Rusko má na tento rok rozpracovaných ešte niekoľko ďalších stavebných projektov v tejto oblasti. Letisko v Saratove, pomenované podľa prvého kozmonauta Jurija Gagarina, má byť uvedené do prevádzky v septembri tohto roku. Terminály v niekoľkých ďalších mestách sa už modernizujú, ako napríklad v Chabarovsku na Ďalekom východe, ale aj v Jekaterinburgu a Čeľjabinsku.