Fico: Koalícia sa dohodla prakticky na všetkých bodoch programu, sociálne balíčky budú stáť pol miliardy
17 | 06 | 2019 I Peter Králik/TASR

Koalícia sa dohodla prakticky na všetkých bodoch programu Národnej rady (NR) SR vrátane sociálnych opatrení. Uviedol to v pondelok po Koaličnej rade predseda Smeru-SD Robert Fico. Zároveň skonštatoval, že dva alebo tri návrhy zákonov by mali byť preložené na ďalšiu schôdzu parlamentu.


"Na dnešnej Koaličnej rade sme preberali predovšetkým program Národnej rady," priblížil Fico. Očakáva, že schôdza by mohla trvať až tri týždne. Predseda NR SR a koaličnej SNS Andrej Danko podľa Fica navrhne odloženie dvoch alebo troch návrhov zákonov na ďalšiu schôdzu v septembri. Ide najmä o návrh zákona o poľovníctve.

"Celkové výdavky na sociálne opatrenia na zlepšenie životnej úrovne, ktoré dohodli predstavitelia vládnej koalície, sú okolo 500 – 550 miliónov eur," vyčíslil. Medzi plánované sociálne opatrenia koalície patrí zvýšenie vianočného príspevku pre dôchodcov, zvýšenie rodičovského príspevku aj zavedenie jednorazového príspevku v hodnote 100 eur na školské potreby. Zahŕňajú tiež zníženie dane z príjmov právnických osôb či zavedenie nižšej dane z pridanej hodnoty pre vybrané druhy potravín. "Tak je nastavený tento balík, že by mohol získať podstatne viac hlasov, ako sú iba hlasy vládnej koalície," vyhlásil Fico.

"Myslím si, že vládna koalícia by mala zvládnuť schvaľovanie všetkých návrhov zákonov, či sú v prvom čítaní, alebo sú v druhom čítaní," skonštatoval s tým, že relevantná dohoda sa rysuje aj v prípade návrhu zákona o eKase, ktorý sa má prerokúvať v zrýchlenom režime.

Zároveň zdôraznil, že požiadal koaličných partnerov o podporu Maroša Šefčoviča v kandidatúre na významnú pozíciu v Európskej komisii (EK). "Môžem s potešením skonštatovať, že obidvaja koaliční partneri odsúhlasili návrh, aby sme na rokovaní vlády v stredu mali možnosť podporu tomuto kandidátovi v plnom rozsahu vyjadriť," poznamenal Fico.