Českom sa prehnalo malé tornádo. Dôsledky sú ničivé
17 | 06 | 2019 I Zuzana Vargová

Silné búrky zasiahli cez víkend Česko a zanechali za sebou popadané stromy a zničený majetok. Okrem obvyklých bleskov, krúp a silného vetra ich sprevádzal tiež jeden neobvyklý meteorologický jav.


"Obec Rtyně v Podkrkonoší bola v sobotu v podvečer zasiahnutá veterným javom, ktorý sa označuje ako gustnádo," upozornila Amatérska meteorologická spoločnosť na nezvyčajný úkaz, ktorý zasiahol okraj tritsícového mesta. Jednému zo spolupracovníkov organizácie sa podarilo celú udalosť zachytiť na video, ktoré zverejnil na sociálnej sieti YouTube.

Na zázname je vidieť, ako sa veterný vír blíži k domčekom malého mesta na pozadí búrkových mrakov. Vietor skratoval drôty vysokého napätia a nechal obyvateľov Rtyne bez prúdu.

Opäť "osobné rozhodnutie". Heinz-Christian Strache sa neujme mandátu europoslanca
Rakúsky politik Heinz-Christian Strache, ktorý po zverejnení kompromitujúceho videa odstúpil z postov vicekancelára a predsedu pravicovo-populistickej Slobodnej strany Rakúska, neprevezme mandát poslanca Európskeho parlamentu. Oznámil to vo... Čítať ďalej
17 | 06 | 2019 | TASR


Od tornád, ktorá dokážu farmárom v Spojených štátoch odniesť nielen dobytok, ale aj poľnohospodársku techniku a celé budovy, sa "gustnádo" svojou silou veľmi líši. Kým najsilnejšie tornáda dosahujú rýchlosť vetra až 600 kilometrov za hodinu, v týchto prípadoch sa nevyšplhajú ani na tretinu tejto rýchlosti. Na medzinárodnej stupnici sa tak radí do kategórie slabších tornád. Líšia sa aj spôsobom, ako vznikajú.