Zemetrasenie na Novom Zélande o sile 7,2 magnitúdy, spustilo varovanie pred tsunami
16 | 06 | 2019 I Imrich Kovačič

Silné zemetrasenie s intenzitou 7,2 stupňa magnitúdy, podľa Richterovej škály, zasiahlo oblasť L’Esperance Rock, približne 100 km severne od Nového Zélandu. Zemetrasenie spustilo okamžité varovanie pred tsunami, pre viaceré pobrežia v okruhu 300 km.


Tichomorské centrum varovného systému pred tsunami, vydalo výstrahu pre pobrežia Nového Zélandu, Americkej Samoi, Cookových ostrovov a súostrovia Fidži. Varovanie však obsahovalo iba výstrahu pred vlnami, ktoré nedosiahnu viac ako 0,3 metra nad hladinou prílivu a odlivu. Výstraha platí aj pre ostrovy Wallis a Futuna, Niue, Nová Kaledónia, Šalamúnove ostrovy, Tonga a Vanuatu.


Miestnym samosprávam sa odporúča samostatne posúdiť potenciálnu hrozbu a informovať verejnosť. „Osoby nachádzajúce sa v ohrozených pobrežných oblastiach by mali zostať v pohotovosti“ a riadiť sa pokynmi miestnych humanitárnych agentúr.



Novozélandské ministerstvo civilnej obrany a krízového manažmentu pôvodne vydalo aj varovanie pred cunami, ale o niekoľko minút neskôr hrozbu zrušilo. „Na základe súčasných informácií je pravdepodobné, že zemetrasenie nespôsobí tsunami, ktoré by predstavovali hrozbu pre Nový Zéland,“ uviedla agentúra na Twitteri.



Ostrovy Kermadec, ktoré boli epicentrom zemetrasenia, je skupina šestich sopečných ostrovčekov, súčasťou tzv. Pacifického „ohnivého kruhu“, ktoré sú pravidelne epicentrom zemetrasení a sopečných erupcií. Neobývané ostrovy v južnej časti Tichého oceánu,sú uvedené na zozname novozélandských odľahlých ostrovov a sú súčasťou Nového Zélandu. V súčasnosti sú ostrovy obývané zhruba desiatimi zamestnancami meteorologickej stanice, turisti majú na ostrovy vstup zakázaný.