Začína to byť rovnaký scenár: A čo hovoríte na kauzy Kisku? Žiadne nemá, vec vyriešil tým, že zaplatil!
16 | 06 | 2019 I Zuzana Vargová
Tomáš Valášek je dlhoročný veľvyslanec Slovenska pri NATO, ktorý neskôr prešiel do celosvetového think-tanku. Dnes sa oficiálne stal súčasťou novej strany Andreja Kisku.






Valášek pozná prezidenta "niekoľko rokov, pracovali sme spolu veľmi blízko. Zažil som ho ako politika, ako lídra na viacerých aj krízových samitoch tesne po agresii voči Ukrajine. A v situáciách, na ktoré nie sú pripravené žiadne plány, sa ukáže ozajstný charakter človeka," uviedol na začiatku rozhovoru pre Aktuality.

Ponuku dostal už začiatkom roka, dlho o nej ale neuvažoval. "Mne bolo jasné, že ak vstúpiť do politiky, tak toto bolo partnerstvo, ktorému dôverujem. Vstup do politiky je veľmi osobná vec, nie je to len o ideológii. S prezidentom Kiskom tam tá dôvera bola," ozrejmil Valášek.

"V prípade kauzy pozemkov bol prezident Kiska obeťou a o pozemok prišiel. Kampaň si platil celú sám, celú si ju transparentne vyúčtoval, daňový úrad mal iný názor na to, ako ju mať vyúčtovanú," poctivo obhajoval Valášek Kisku.

Prezradil tiež, že dostal ponuku od viacerých strán. Podľa jeho vyjadrení inklinuje aj k Progresívnemu Slovensku.

Peter Sokol: Nové tváre, nové tváre - žiadny názor len bezobsažný marketing
Progresívna liberálna elita si maľuje svoje politické projekty len za účelom prevzatia moci, bez toho aby musela zažívať realitu každodenného boja o holé prežitie obyčajných ľudí. Čítať ďalej
16 | 06 | 2019 | Peter Sokol
?fbclid=IwAR3HDh4YqC9FBRl3lUqHqLWflbiGoFcWwYs2W1ERMFZjadNSYoqUdaiDa3E

"Ak by malo mať PS a Spolu šesť percent a strana Andreja Kisku ďalších šesť percent, tak by bolo absolútne nezodpovedné sa nespájať, lebo by tu bolo reálne riziko, že hlasy normálne rozmýšľajúcich proeurópskych Slovákov by prepadli," odhalil Valášek mierne info zo zákulisia strán.

Zahranično-politické otázky, európske témy, bezpečnosť a obrana - to sú témy, ktorými sa plánuje zaoberať.

Ozrejmil aj jeho predstavu o slovenských záujmoch. "Pre mňa je to jednoznačne členstvo Slovenska v EÚ a NATO. Treba povedať aj to, že politikou súčasnej ruskej vlády je snažiť sa tieto zoskupenia oslabiť a vraziť klin medzi členské štáty. A to hrá absolútne proti našim záujmom," zhodnotil.

Kroky, ktorými kráčajú napríklad Blaha či Danko sú pre neho "kroky, ktoré sú proti bezpečnosti Slovenskej republiky."

Valášek je "jednoznačne proti plynovodu Nord Stream 2". Myslí si, že je chybou.

Tomáš Valášek založil v roku 2002 a do roku 2006 riadil bruselskú pobočku think-tanku World Security Institute. Od 2006 do 2007 pôsobil na ministerstve obrany ako riaditeľ odboru pre bezpečnostnú a obrannú politiku, potom sa po roku presunul do Londýna, kde až do roku 2012 riadil organizáciu Centre for European Reform. Neskôr pôsobil takmer štyri roky ako veľvyslanec Slovenska pri NATO.


Od apríla 2017 viedol Carnegie Europe, bruselskú pobočku celosvetového think-tanku Carnegie Endowment for International Peace. V rokoch 1993 až 1996 absolvoval štúdium žurnalistiky na americkej University of Georgia, v roku 2000 získal magisterský titul v oblasti medzinárodných vzťahov a bezpečnosti na Univerzite Georga Washingtona vo Washingtone.

Komentár Eduarda Chmelára: Nech žije republika (Aj o dnešnom inauguračnom dni)
Pri otvorení nového Námestia T. G. Masaryka v Bratislave oslovoval poslanec parlamentu za SaS Peter Osuský prítomného Karla Schwarzenberga „Jeho Jasnosť knieža“. Povedal to pod sochou štátnika, ktorý používanie šľachtických titulov zrušil a tento... Čítať ďalej
15 | 06 | 2019 | Eduard Chmelár


Zaujímavosťou pri jeho vstupe do strany Andreja Kisku je práve už opakujúci sa scenár mediálnej stratégie pri vzniku Kiskostrany. Čo hovoríte na kauzy Andreja Kisku?

Je to obeť, žiadne nemá, veď všetko zaplatil a dorovnal pred daňovým úradom. Och áno, to aj Bašternák.

Len tu akosi platia dvojité metre. Napokon zvolená vyviňovacia a dosvedčovacia  stratégia voči Kiskovi, ľudí ktorí vchádzajú do jeho strany môže byť dvojsečná zbraň.

Začína to byť nuda, aj keď vždy stojí za to obnažiť vlastný mentálny svet a charakter, že pán Valášek...