VŠIMLI SME SI: Počet kolapsov z tepla bol v sobotu dosiaľ najvyšší, ošetrili 99 pacientov
16 | 06 | 2019 I Peter Králik/TASR

Počet kolapsov z tepla stúpol. V sobotu (15. 6.) potrebovalo pomoc zdravotníckych záchranárov 99 pacientov, čo bol dosiaľ najvyšší počet. TASR o tom informovala hovorkyňa Operačného strediska záchrannej zdravotnej služby (OSZZS) SR Alena Krčová.


"Najviac, 24, pacientov bolo ošetrených v Prešovskom kraji. Naopak, najmenej zásahov sme v tejto súvislosti evidovali v Nitrianskom kraji, v ktorom malo ťažkosti v dôsledku horúčav päť pacientov," spresnila s dôvetkom, že záchranári znova apelujú na verejnosť, aby dbala na prevenciu.

KRIMI NA STOPE: Mŕtvy muž v studni bol policajt, vyšetrovateľ už začal trestné stíhanie
Smrť dvoch ľudí, ktorí v Senici v sobotu 15. júna zahynuli pri páde do studne, vyšetruje polícia. Ako informovala trnavská krajská policajná hovorkyňa Mária Linkešová, poverený policajt začal vo veci trestné stíhanie pre prečin usmrtenia.... Čítať ďalej
16 | 06 | 2019 | Zuzana Vargová/TASR


Dôležité je zdržiavať sa v interiéri počas obedňajších hodín, t.j. od 11.00 h do 15.00 h a dodržiavať dostatočný pitný režim. Vysoké teploty predstavujú podľa slov záchranárov záťaž pre každý organizmus. Najohrozenejšie sú však deti, seniori a chronickí pacienti. Ak sa nemožno vyhnúť pobytu vonku, netreba zabudnúť na vhodnú pokrývku hlavy a ľahký odev.

Tekutiny treba dopĺňať priebežne počas celého dňa a nečakať na pocit smädu. Ideálne je piť čistú vodu, minerálne vody, zriedené ovocné a zeleninové stavy. Kávu je vhodné piť s mierou, alkoholu je vhodné vyhnúť sa úplne, pretože rozširuje cievy.

SaS ide proti slovenskému jazyku v úradnom styku. Chce novelu, ktorá zruší jeho prednosť v používaní
16 | 06 | 2019 | Peter Králik/TASR


"Ak sa aj napriek prevencii vyskytnú zdravotné ťažkosti v dôsledku prehriatia, pacienta ochladzujeme a podávame mu tekutiny po malých dúškoch. V prípade zhoršenia zdravotného stavu kontaktujeme tiesňovú linku 155, kde operátor poradí, ako ďalej postupovať," uzavrela Krčová.