Tankovanie pilotov počas letu? Pozrite si video dvoch ruských stíhačiek Suchoj ako to robia
16 | 06 | 2019 I Imrich Kovačič

Zverejnené zábery jedinečného leteckého tankovania, ktorý vykonali dve ruské stíhačky Suchoj počas tréningového letu na Ruskom. Viedo je natočené z pohľadu pilota (POV), od vzletu až po pristátie.


Video z pilotnej kabíny sa dnes objavilo vo vysielaní televízneho kanála Zvezda. Ukazuje dvojicu stíhacích lietadiel Su-35 a Su-30 počas letu, pričom sa nachádzajú menej ako 20 metrov za leteckým tankerom Il-78. Tento manéver piloti vykonali počas výcvikového letu v aurópskej časti Ruska.




 

Takmer osemminútové zábery v štýle POV začínajú vzletom jednej zo stíhačiek štartujúcej z vojenského letiska, pokračuje navádzaním stíhačky k tankovacej hadici a končí pristátím lietadla. Video zachytáva na malý okamžik aj druhú stíhačku, ktorá sa opatrne pripája k druhej hadici tankera.


Ešte za čias ZSSR sa používal systém tankovania za letu pomocou systému mäkkého spojenia krídel oboch lietadiel (anglicky wing-to-wing). Toto tankovanie prebiehalo tak, že tankované a tankovacie letadlá sa k sebe priblížili s miernym prevýšením a z koncov krídel vypustili lanká so záchytným kovaním. Po spojení oboch lánk, začalo tankované lietadlo vťahovať lanká do krídla a tým vyťahovalo z tankeru aj hadicu. Rýchlouzáver hadice sa potom automaticky spojil s tankovaným lietadlom. Dnes sa už tento systém nepoužívá.