Slzný plyn v Toulouse. Protesty Žltých viest pokračujú už 31. týždeň (VIDEO)
16 | 06 | 2019 I Imrich Kovačič

Polícia v Toulouse, vo Francúzsku, nasadila slzný plyn aby potlačila demonštrantov Žltých viest, ktorí vyšli do ulíc už 31. víkend po sebe. Demonštrácie sú reakciou na kontroverzný reformný balík s ktorým prichádza Elyzejský palác.


V sobotu sa objavili davy demonštrantov po celom Francúzsku. Demonštrácie v Toulouse patrili medzi najmasovejšie, pričom sa na nich zúčastnilo viac ako 1000 protestujúcich a polícia musela reagovať slzným plynom, aby aktivistov rozohnala. Použitie slzného plynu ním vo chvíli naplnilo celé ulice.



Policajti zakročili proti demonštrantom v rámci zákona a masu Žltých viest rozohnali. Noviny La Dépêche oznámili najmenej 14 zatknutých.



Podobné scény sa odohrali v Paríži, kde rovnako policajti použili slzný plyn proti davom protestujúcich.



Účasť na sobotňajších protestoch je ešte stále neznáma, hoci v posledných týždňoch protesty strácajú na intenzite. Minulý víkend protestovalu už len niečo málo cez 10.000 demonštrantov, ktorí pochodovali v rôznych častiach Francúzska. Išlo o mierny nárast oproti predchádzajúcim víkendom, ale stále ide iba o destainu oproti 100.000 protestujúcim z januára tohto roku.


Protesty, označované ako Žlté vesty, začali v reakcii na oznámenie plánovaného zvýšenia dane z pohonných hmôt, ešte minulý rok v novembri. Hnutie Žlté vesty sa od tej doby vyvinulo do masovejšieho prejavu hnevu proti politike francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona. Hoci Macron v tomto roku sľúbil niekoľko kôl daňových škrtov a zvyšovanie finančných dávok a sociálnych výhod, protesty aj naďalej pokračujú.


Francúzsky premiér Edouard Philippe, však v stredu oznámil, že vláda bude presadzovať kontroverzný reformný balík. Reforma znižuje daň z príjmu pre pracovníkov v strednej triede a zahŕňa znižovanie sociálnych dávok s cieľom donútiť nezamestnaných, aby sa vrátili do práce. Rovnako prináša stimuly pre pracujúcich, aby zostali v zamestnaní aj po dosiahnutí dôchodkového veku. Prijatie reformného balíka však môže znovu vyvolať masový odpor verejnosti a početnejšie demonštrácie.