Rúhání: Irán nemôže uzavrieť dohodu sám so sebou.
16 | 06 | 2019 I Imrich Kovačič

Teherán bude aj naďalej pokračovať v plnení niektorých záväzkov vrámci vypovedane jadrovej dohody z roku 2015, ale nemôže v tom ostať osamotený, povedal iránsky prezident Hassan Rúhání.


Irán stále dodržiava jadrovú dohodu, aj keď USA z nej “odstúpili” a uložili na Irán „nezákonné sankcie podporované inými stranami“, povedal Rúhání na Konferencii o opatreniach v oblasti interakcie a budovania dôvery v Ázii (CICA) v Tadžikistane.


Ako však varoval, islamská republika nemôže ostať osamotenou a jedinou krajinou, ktorá túto dohodu ostáva plniť. Ak sa ostatné svetové mocnosti nebudú činiť a nič neurobia pre to, aby zachránili túto jadrovú dohodu, Irán bude nútený postupne znižovať svoje záväzky.


Minulý rok sa Washington priklonil k Izraelu, keď nazval dohodu „najhorším obchodom v histórii“ a odmietol rešpektovať svoju časť dohody. Odvtedy USA znovu zaviedli voči Iránu rozsiahle sankcie, ktoré mu boli zrušené v súlade s podmienkami jadrovej dohody, a v súčasnosti sa snaží ochromiť vývoz ropy z Teheránu.


V máji tohto roku, pri príležitosti prvého výročia odstúpenia USA od dohody, Rúhání oznámil, že Teherán postupne prestane plniť svoje záväzky z dohody, pričom ostatným stranám poskytne 60 dní na rokovania, ktoré dúfa, že zvrátia kroky USA. Takisto vtedy obvinil európskych signatárov dohody z toho, že nebránili pokusom Washingtonu, izolovať Irán.


Jadrová dohoda, oficiálne známa ako Spoločný komplexný akčný plán (JCPOA), bola prerokovaná šiestimi svetovými veľmocami a ponúkla Iránu odškodnenie za medzinárodné a jednostranné sankcie výmenou za dobrovoľné obmedzenie svojho jadrového programu. Dokument podpísali Irán, Čína, Británia, Francúzsko, Nemecko, Rusko, USA a EÚ.