Dolár končí: Rusko a EÚ majú záujem o vzájomný obchod v národných menách bez "greenbacku"
16 | 06 | 2019 I Imrich Kovačič

Po stretnutí ruského ministra financií, Antona Siluanova s viceprezidentom Európskej komisie pre energetiku, Marošom Sefcovičom, chcú obaja partneri rýchlo rozšíriť používanie národných mien v obojstranne vzájomných platbách.


Obaja predstavitelia sa dohodli na tejto spolupráci počas svojho rozhovoru tento týždeň v Moskve. Predmetom stretnutia bola diskusia o prechode na národné meny pri platbách za energetické zdroje.


„Dohodli sme sa teraz, že túto problematiku podrobnejšie preskúmame na úrovni špecialistov a zriadime pracovné komisie, ktoré pripravia realizáciu tohto rozhodnutia,“ povedal Siluanov médiám. 


Čítajte tiež:


Komentár Valentína Katasonova: V mieste, kde sa zrodil petrodolár, sa skrýva jeho smrť
Na ceste k oslobodeniu sa od hegemónie amerického dolára. Čítať ďalej
08 | 05 | 2019 | Valentín Katasonov (Fond strategickej kultúry)


Ministrov hovorca, Andrej Lavrov, povedal, že širšie využívanie rubľa a eura je prospešné pre obe strany, pretože môže zmierniť riziká pre ruské a európske podniky. Dodal, že pracovná skupina sa bude zaoberať praktickými krokmi využívania národných mien v bilaterálnom obchode.


Európska komisia medzitým oznámila spoločnosti TASS, že zvažuje vytvorenie osobitného riadiaceho orgánu. Zatiaľ však nepadlo konečné rozhodnutie. 


V minulom roku prišla EK s iniciatívou na posilnenie úlohy eura v strategickom energetickom sektore v zjavnej snahe spochybniť dominanciu amerického dolára. Iniciatíva sa stretla s podporou Moskvy, pretože Rusko neustále znižuje podiel “greenbackov” (hovorovo dolárov) v jeho obchodných vzťahoch. V exkluzívnom rozhovore pre Russia Today, zdôraznil minister ekonomického rozvoja Maxim Oreškin, že je irelevantné obchodovať s EÚ v dolároch, keďže ani európske krajiny a ani Rusko nepoužívajú doláre. 


„Verím, že by sme mali premýšľať o prechode na euro, ako spoločnej mene vzájomného obchodu,“ povedal Oreškin.


Súvisiace články

Rusi už majú vo svojich zlatých rezervách viac ako 90 miliárd USD. Sú najväčším nákupcom zlata na svete
Ruská centrálna banka kupuje aj naďalej zlato vo veľkých objemoch, pričom podľa najnovších údajov, pribudlo v marci len 18,7 ton tohtodrahého kovu. Rusko nakúpilo za 1Q tohto roku, teda v čase od januára do marca celkom 56 ton zlata. Čítať ďalej
24 | 04 | 2019 | Imrich Kovačič