Britské fiasko, ktoré nemá obdoby. Agenta Hizballáhu, ktorý mal plný dom výbušnín, majú čoskoro pustiť. Dôvod vás určite naštve
16 | 06 | 2019 I Roman Suchý

Britská tajná služba spolu s policajtmi zasahovala na okraji Londýna. Zabavujú sa tony dusičnanu amónneho, teda látky, ktoré používajú teroristi k výrobe bômb. Štyridsiatnik, ktorému patrí byt, by mal byť čoskoro prepustený. A to bez obvinenia.


Napriek tomu, že spolupracuje s Hizballáhom, radikálnym hnutím libanonských šiitov. Je to začiatok spletitého špionážneho románu? Nie, predstavuje to realitu roku 2015, aspoň podľa denníka The Daily Telegraph.

"Teroristi boli údajne zadržaní s tonami látok používaných na výrobu výbušnín. Objavení boli na predmestí Londýna v akejsi tajnej britskej továrni kde sa vyrávali bomby. "Radikáli s libanonskou militantnou organizáciou Hizballáh prechovávali tisíce chladiacich boxov s dusičnanom amónnym," pokračuje denník s tým, že britská bezpečnosť nakoniec zabezpečila celkovo tri tony nebezpečnej látky.

Pre predstavu, keď Timothy McVeigh pri teroristickom útoku na federálnu budovu v Oklahoma City z roku 1995 použil dve tony dusičnanu zmiešaného s vykurovacím olejom, zavraždil pritom 168 ľudí a ďalších 853 zranil.

Príbeh mal ale nečakané pokračovanie. Prevádzkovateľ anglickej "továrne na bomby" bol čoskoro prepustený, a to bez toho aby bol vôbec obvinení. O kauze verejnosť do teraz nevedela. "Sprisahanie odkryla tajná služba MI5 spolu s políciou len niekoľko mesiacov po tom, čo Spojené kráľovstvo podpísalo takzvanú jadrovú dohodu s Iránom.

Inými slovami, Londýn podľa denníka tajil kauzu z dôvodu, aby neohrozil čerstvú, zložito dojednanú zmluvu medzi Teheránom a medzinárodným spoločenstvom.

Dohovor predpokladal dramatické obmedzenie iránskeho jadrového programu výmenou za zrušenie obchodných sankcií proti Teheránu. O jej prijatí tuho váhal vtedajší americký prezident Barack Obama. No prečo toľko britských ohľadov voči Hizballáhu? Ten je faktickým výhonkom Iránu, menovite jeho elitných Revolučných gárd, ktoré Libanončania používajú aj ako zahraničnú rozviedku.

Britská tajná služba MI5 tony liadku neobjavila sama. Na základe analýzy vlastných dát informáciu získala od izraelských partnerov z Mossadu. Aspoň tak tvrdí denník The Times of Israel. Židovský štát a Hizballáh sú starí nepriatelia a Mossad sa zrejme domnieval správne, že výbušnina skladovaná v britskej metropole teroristom poslúži, rovnako ako v minulosti, k útokom proti izraelským cieľom po celej planéte.

Začína to byť rovnaký scenár: A čo hovoríte na kauzy Kisku? Žiadne nemá, vec vyriešil tým, že zaplatil!
16 | 06 | 2019 | Zuzana Vargová


Veľa poznatkov dokazuje, ako a kde Hizballáh funguje. Disponuje tiež armádou, ktorú aj bez súhlasu centrálnej libanonskej vlády poslala bojovať napr. do sýrskej občianskej vojny. Táto neštátna skupina fakticky vytvorila na juhu Libanonu čosi ako štát. Po celej planéte si udržiava sieť priaznivcov a agentov.