Vrahyňa odsúdená na 30 rokov vo väznici otehotnela a dostala sa na slobodu
15 | 06 | 2019 I Imrich Kovačič

Na 30 rokov väzenia za vraždu odsúdená češka Petra Janáková (28), požiadala o prerušenie trestu a od piatka je na slobode. Žena totiž vo väznici otehotnela. Informovala o tom česká televízia Nova a následne portál novinky.cz.


V piatok popoludní ženu na príkaz sudcu prepustili z väzenia v moravskosliezskom meste Opava. Údajne však otehotnela vo väznici Hradec Králové.


Trest bude mať Janáková, ktorá je v šiestom mesiaci tehotenstva, prerušený zrejme až do septembra budúceho roka. Vo väzení, vrátane väzby, strávila zatiaľ dva roky.


Úrady v súčasnosti vyšetrujú, ako mohla Janáková otehotnieť. Žiadna návšteva totiž nikdy nie je s väzenkyňou osamote. Otcom môže byť niektorý z dozorcov, ale pracuje sa aj s verziou, že žena si mohla zaobstarať spermie od niektorého mužského väzňa.


Niekdajších manželov Petru a Jaroslava Janákovcov právoplatne odsúdili celkovo za päť vrážd, z nich dve boli nevydareným pokusom a ďalšie dve v štádiu prípravy. Pôvodne dostala dvojica doživotie, ale tento rok im súd trest znížil. Janák pobudne za mrežami 28 rokov a Petra si odsedí o dva roky dlhšie. Ich komplicovi udelil súd osem rokov väzenia.


Janákovci zavraždili v roku 2017 v blízkosti mesta Lázně Bělohrad 50-ročného zberateľa z Prahy. Vylákali ho na stretnutie na opustené miesto pod zámienkou predaja poštových známok. Janáková ho však počas jazdy chladnokrvne strelila odzadu do hlavy. Manželia okradli muža len o 34.000 českých korún (1331 eur) a jeho telo pohodili do kukuričného poľa.