USA musia napadnúť Venezuelu, aby si podrobili Irán a Severnú Kóreu, tvrdí Graham
15 | 06 | 2019 I Imrich Kovačič

Senátor Lindsey Graham navrhuje, aby prezident Trump „ukázal svoju vojenskú silu“ a napadol Venezuelu (a možno aj Kubu), aby USA vystrašil Severnú Kóreu a Irán. Tí majú podľa Grahama robiť to, čo sa im povie. 


Dajte Kube ultimátum! Bez Kuby Maduro nevydrží ani jeden deň. Povedzte Kube, aby odišla z Venezuely. Urobte to, čo Reagan urobil v Grenade, “ukážte svoju vojenskú silu! vyhlásil Graham, ktorý vyzýva k “desaťsekundovej invázii” v presvedčení, že takto by mal Trump zvládať zahraničné konflikty."


"Potrebujeme body," tvrdí senátor Južnej Karolíny. "Začnite s vlastným dvorom. Zafixujte Venezuelu a všetci budú vidieť, že to myslíte vážne." Severná Kórea a Irán by sa podľa neho podriadili, keby uvideli Venezuelu na svojom mieste.


Grahamové rady však nezahŕňali takmer žiadne spôsoby diplomatických riešení. „Keď príde na použitie jadrových zbraní, už nebude záležať na diplomacii. Bude treba konať.“ Graham predovšetkým vyzýval Trumpa, aby už konečne „ukončil jadrovú hrozbu“, len niekoľko hodín po tom, čo summit oboch prezidentov v Hanoji stroskotal.



Je ľahké pochopiť, prečo Graham tak vyzdvihuje inváziu USA do Grenady z čias Reganovej vlády. Invázia bola všeobecne odsúdená a OSN to považovala za „flagrantné porušenie medzinárodného práva“ a rezolúciu o tom odhlasovala pomerom 108 ku 9. Dokonca aj vtedajšia britská premiérka Margaret Thatcherová v súkromí neschváľovala túto inváziu, podporovala však svojho spojenca aspoň na verejnosti. Americkí občania podporovali vtedajšiu inváziu, keďže boli presvedčení, vďaka dobre organizovanej propagandistickej kampani, že niekoľko stoviek amerických študentov medicíny na ostrove sa ocitlo v smrteľnom nebezpečenstve po nástupe novej vlády v Grenade.


Reagan dúfal, že rýchla a efektívna štvordňová invázia by podporila vieru Američanov v ich vlastnú armádu, ktorej dôvera prudko padala, od vojny vo Vietname. Grahamová je presvedčená, že USA by získali podobnú morálnu podporu v prípade invázie do Venezuely, ak by ukázali svoju vojenskú silu.