Súd odsúdil Ornellu Muti za to, že večerala s Putinom
15 | 06 | 2019 I Imrich Kovačič

Taliansky súd odsúdil herečku Ornellu Muti za pokus o podvod s lekárskou správou, aby sa mohla zúčastniť charitatívnej večeri po boku Vladimíra Putina.


V decembri 2010 mala Muti kontrakt na vystúpenia počas troch večerov, ale ospravedlnila sa pre chorobu a odletela do Petrohradu, kde sa zúčastnila slávnostného galaprogramu, na ktorom bol aj herec Kevin Costner, ako aj ruský prezident.


Lekárska správa, ktorú Ornella predložila, hovorila, že trpí akútnym zápalom priedušnice, horúčkou, kašľom a chrapľavým hlasom. Predpisovala jej päť dní odpočinku a zakozovala herečke spievať. Dôkazy však usvedčovali Muti, že v tom čase sa zúčastňovala na inom programe, než na ktorý mala pôvodne kontrakt.


Najvyšší kasačný súd v Taliansku potvrdil rozsudok z roku 2017, ktorý odsúdil 64-ročnú herečku z pokusu o podvod. Rozhodnutie potvrdilo podmienečné odňatie slobody, ak nezaplatí poriadkovú pokutu 500 € Verdiho divadlu v Pordenone odškodné vo výške  30.000 EUR.


Divadlo zažalovalo herečku po tom, ako sa objavili na sociálnych sieťach fotky, kde sedí v inkriminovanom čase vedľa ruského prezidenta.  Správu o prípade priniesol portál Corriere della Sera.



„Aj tak by som tam išla, lebo som nemohla v ten večer vystupovať.” povedala Muti na svoju obranu. „Neospravedlňuje ma to, ale vystúpenie v ten večer obnášalo predviesť výkon s nasadeným hlasom a kričiacim hodinovým monológom, ktorý som naozaj nedokázala predviesť. Ale chrapľavý hlas mi predsa nebránil zúčastniť sa večere. “


Súd varoval Muti, že pôjde do väzenia, ak nezaplatí kompenzáciu. V pôvodnom súdnom konaní v roku 2015 však herečka povedala, že nedisponuje takou peňažnou hotovosťou.


Talianske médiá informovali, že v roku 2017 bola vysťahovaná zo svojho domu v Ríme po tom, čo nezaplatila nedoplatok 80 000 EUR realitnej agentúre. Muti hrala v mnohých talianskych filmoch a získala si slávu aj mimo Talianska pre jej úlohy vo filmoch 'Oscar' či 'Flash Gordon.'