PROTESTY USPELI: Hongkong odložil schvaľovanie navrhovaného zákona o extradícii
15 | 06 | 2019 I TASR

Hongkonská vláda odložila na neurčito schvaľovanie navrhovaného zákona o extradícii, ktorý by umožnil osoby podozrivé zo spáchania trestného činu vydávať do pevninskej Číny. Vyhlásila to v sobotu na tlačovej konferencii šéfka hongkonskej exekutívy Carrie Lamová, ktorú citovala agentúra AFP.


"Cítim hlboký zármutok a ľútosť z toho, že nedostatky v našej práci, ako i rôzne ďalšie faktory vyvolali po relatívne pokojnom období počas posledných dvoch rokov v spoločnosti značne kontroverzné reakcie a spory," povedala Lamová.

Parlament prerokovávanie navrhovaného zákona o extradícii pozastaví až do odvolania, pokým nebude ukončené pripomienkové konanie, uviedla Lamová.

Koalícia môže stratiť parlamentnú väčšinu. Rozhodnú dvaja poslanci, ktorí možno odídu k Druckerovi
15 | 06 | 2019 | Roman Suchý


Ako povedala novinárom, hongkonská vláda k tomuto kroku pristúpila po tom, čo návrh zákona vyvolal v Hongkongu masové protesty.

Proti kontroverznému zákonu minulú nedeľu demonštrovalo podľa odhadov takmer milión ľudí. Počas ďalších protestov v stredu došlo i k násilným zrážkam s políciou, ktorá na demonštrantov použila slzotvorný plyn. Zranilo sa približne 80 ľudí vrátane 22 policajtov.

Ďalšie protesty sa očakávajú v nedeľu.