Pakistan už pokukuje po ruských zbraniach. Čo zaujímavé ponúka Moskva?
15 | 06 | 2019 I Imrich Kovačič

Pakistanský premiér Imran Khan povedal, že jeho krajina rozmýšľa o nákupe ruských zbraní. Podľa neho je toho veľa, čo im Moskva môže ponúknuť, či už ide o hlavné bojové tanky, bojové lietadlá, alebo vrtuľníky. Dôležitou súčasťou výzbroje, ktorou môže Kremeľ zaujať iné štáty, sú aj systémy protivzdušnej obrany.


Počas niekoľkých desaťročí sa Pakistanská armáda spoliehala na západných a čínskych dodávateľov pri svojej modernizácii alebo rozširovaní svojich vojenských arzenálov. Teraz sa časy menia - juhoázijská krajina sa obzerá po ruských zbrojných systémoch a má záujem o budovanie obranno-vojenských väzieb s Moskvou.


„Pakistan bol v minulosti viazaný vo svojich obranných väzbách na USA a ako všetci vieme, India bola orientovaná viac na Sovietsky zväz,“ povedal Khan v rozhovore pre Sputnik a dodal, že svet je už dávno za studenou vojnou.


"Sme presvedčení, že naše napätie s Indiou sa zníži. Nemusíme teda investovať do zbrojenia, ale môžeme viac míňať na ľudský rozvoj. Utlmenie zbrojenia však neznamená absolútny koniec modernizácie armády. Obzeráme sa po zbraniach z Ruska a viem, že naša armáda je už v kontakte s ruskou armádou," pokračoval.


Takmer všetky zbrojné systémy, pozemné či námorné, by mohli používať pakistanské ozbrojené sily. Najpravdepodobnejšími prvkami modernizácie pakistanskej armády sú tanky, vrtuľníky a systémy protivzdušnej obrany, prezradil ruský vojenský expert a plukovník vo výslužbe, Michail Khodarenok.


Khodarenok predpokladá, že pakistanská armáda môže byť naklonená nákupu T-90, dlhodobo osvedčeného hlavného bojového tanku (MBT), ktorý používa aj susedná India už od roku 2000. Islamabad nedávno odmietol ponuky Ukrajiny a Číny, ale jeho tanková flotila ešte potrebuje modernizovať a vyzbrojiť.



Podľa experta môžu byť zaujímavé aj ruské vrtuľníky. Pakistanské vzdušné sily si objednali štyri Mi-35M - najnovšiu verziu vrtuľníka Mi-24 Hind. Dlhšie už lietajú aj so šiestimi vrtuľníkmi Mi-171.


https://youtu.be/V0SFlVAyIXc

Stále viac a viac krajín, vrátane konkurenčnej Indie, má záujem o kúpu systému protivzdušnej obrany S-400 z Ruska. Pakistan nie je výnimkou. Obstaranie tejto sofistikovanej zbrane by však mohlo byť pre Pakistancov nedostupné, povedal Khodarenok. Namiesto toho sa môžu rozhodnúť pre systémy s kratším dosahom, akými sú Buk, Thor alebo Pantsir-S2.


https://youtu.be/qMO0F19Gmpk

Je veľa dôvodov, prečo by práve Rusko mohlo dodávať svoje najmodernejšie zbrane Pakistanu. Ten je rozvíjajúcim sa trhom so zbraňami a jeho dopyt po ruských zbraniach môže v nasledujúcich rokoch predstavovať neuveriteľnú sumu 8 až 9 miliárd dolárov.


"Ruské zbrane majú vynikajúcu povesť a sú rešpektované v Pakistane už od vojny v Afganistane," povedal Khodarenok.


Okrem peňazí hrá dôležitú úlohu pri diskusii o budúcich obchodoch so zbraňami nepochybne aj politika. Ponúkať najmodernejšie zbrane Pakistanu môže byť zložité, keďže Rusko už má vybudované úzke obranné väzby s Indiou, ktorá je považovaná za hlavného nepriateľa Pakistanu.


Tieto Politické úvahy by však nemuseli zastaviť Moskvu od zapojenia do obchodovania s Islamabádom, myslí si Khodarenok. Rusko vždy bolo lojálne svojim indickým zákazníkom, ale tento postoj sa v posledných rokoch nemusel nevyhnutne vyplatiť. India sa čoraz viac otáča smerom k USA a Európe. Rusko „by tak mohlo opustiť stereotypy a začať budovať užšie väzby s Pakistanom“.