Opitý muž terorizoval ulice malého poľského mesta v sovietskom tanku
15 | 06 | 2019 I Imrich Kovačič

Polícia v meste Pajeczno reagovala na neskoré večerné hlásenie o incidente, po ktorom prebehol mráz po chrbte všetkým, čo majú prehnaný strach z Ruska. Ruský tank T-55 sa valil hlavnou ulicou malého provinčného mestečka v strede Poľska.


Keď polícia prišla vo štvrtok v noci na miesto činu, našla tank T-55 z čias sovietskej éry, stojaci v strede hlavnej cesty aj s dvomi pasažiermi. Obaja boli opití, pričom 49-ročný muž sedel ako vodič tanku, druhý sa posadil do nabíjacej veže.



Ako sa ukázalo, vodič mal skutočne oprávnenie riadiť takéto vozidlo. Jeho nadriadení však pravdepodobne chceli, aby tank presunul pomocou ťažného návesu, ktorý sa však cestou poškodil a tak sa vodič rozhodol tank naštartovať a prejsť s ním priamo centrom mesta. Alkohol však nebol jediným priestupkom, ktorého sa posádka dopustila. Miestne médiá uvádzajú, že najhoršie na tom bolo, že tank nemal zákonné poistenie.


Polícia nebola schopná odviezť tank z ulice až do 5:00 ráno.


Pajeczno T-55


Vodičovi hrozí trest za mrežami na dva roky za jazdu pod vplyvom alkoholu a až osem rokov za verejné ohrozovanie. Vodič v konečnom dôsledku nič nezničil a nemal v úmysle tank použiť na účely, pre ktoré bol pôvodne vyrobený, ale to ho neospravedlňuje.


Twitterom sa prehnala vlna rôznorodých komentárov. Veľa ľudí žartovalo, že sa incident nápadne podobá populárnej videohre 'Grand Theft Auto', len s výrazne poľským prevedením.



Zatiaľ čo hrozba skutočného ruského tankového útoku sa v týchto dňoch zdá byť pre väčšinu ľudí smiešnou, súčasná vláda vo Varšave to tak nevidí. Poľský prezident Andrzej Duda vo štvrtok citoval litániu historických krívd Ruska voči Poľsku a zároveň podpísal nový obranný masívny obchod s USA.