John Bolton má na mále. Podľa bývalého agenta CIA bude “odstúpený”
15 | 06 | 2019 I Imrich Kovačič

Poradca národnej bezpečnosti Donalda Trumpa  a hlavný “jastrab” amerických otvorených konfliktov, do ktorých vmanipuloval administratívu Bieleho domu, by mohol byť čoskoro “odstúpený”. Oznámil to bývalý agent CIA John Kiriakou, ktorý tvrdí, že sa dozvedel, že Boltonove dni v Bielom dome by mohli byť zrátané.


Od nástupu Boltona do služieb Donalda Trumpa v apríli minulého roka dokázal zmanipulovať tento “jastrab” Biely dom do tých najtvrdších možných línií pri každom geopolitickom vzplanutí. Od obhajovania „humanitárnej intervencie“ vo Venezuele, po informovanie novinárov o pláne rozmiestniť 100 000 vojakov na Blízkom východe, až po povesti o jeho aktivite „sabotovať“ summit Trumpa so severokórejským vodcom Kim Čong-unom v minulom roku. Bolton vytváral na každom fronte maximálnu eskaláciu a konfrontáciu ako všeliek na celú zahraničnú politiku USA.



Bývalý agent CIA Kiriakou píše, že Bolton stratil priazeň prezidenta Trumpa. V jednom nočnom bare vo Washingtone, D.C. údajne získal Kiriakov správu zo zdroja blízkeho administratíve Donalda Trumpa, že Boltonova hlava už takpovediac leží na stole v Oválnej pracovni.


Boltonov odchod „rozhodne nie hotová záležitosť,“ zdôrazňuje Kiriakov. V rozhovoroch so „stredným personálom“ národných bezpečnostných úradníkov Bieleho domu sa ale dozvedel, že o Boltonovom konci sa už hovorí celkom otvorene. Trump má byť znepokojený dedičstvom, ktoré mu leží na stole po Boltonových šachoch a zjavne je ochotný ho obetovať skôr, než získa vďaka nemu povesť vojnového štváča, a to iba rok pred prezidentskými voľbami v roku 2020.


Čo hovoria (nielen) politici na novú prezidentku? Ako si zvyká na nové oslovenie? Čítajte ďalej! (AKTUALIZOVANÉ #2))
Po inaugurácii novozvolenej prezidentky Zuzany Čaputovej sa začali vyjadrovať nielen predstavitelia slovenskej politickej scény, ale aj rôzni odborníci. Čítať ďalej
15 | 06 | 2019 | Alexander Adamecký, TASR

Samotný Trump sa verejne niekoľko krát vyjadril, že nie vždy súhlasí s Boltonovými tendenciami jastraba. Vojenská konfrontácia s Iránom a Venezuelou počas minulých mesiacov Trumpa dostala do pozície “zmierňovača Boltonových excesov”, čo sám opísal ako stav, "ktorý je v poriadku."


Trump pred niekoľkými dňami aj verejne vyjadril sklamanie, že sa ho Bolton snažil dostať "do vojny", čo by súhlasilo z vyjadreniami v zachytenom tajnom rozhovore, ktorý zvrejnil Washington Post.


Rozdielnosť medzi Trumpovým a Boltonovým svetonázorom možno vidieť v ich reakcii na nedávne napätie s Iránom. Kiriakou vraví:


"Nemôžeme si dovoliť uveriť, že Donald Trump je nejakým spôsobom proiránsky. Lenže John Bolton aktívne hľadá zámienku na vojnu s Iránom. A toto je niečo, o čom Trump asi veľmi nevedel."


Len pred týždňom Trump uviedol, že je otvorený posedeniu s iránskym vedením „bez podmienok“, čo je v priamom rozpore s Boltonovou dlhou históriou obhajovania preventívnych útokov na islamskú republiku. Únik Boltonovej nahrávky do tlače naznačuje aj nepokoj v Bielom dome. Anonymný úradník Pentagonu hovoril, že Trump je na Boltona „kyslý“ . Ďalší sa zas vyjadril, že sa Trump na Boltona hnevá a „nie je stotožnený s jeho rečami o zmene režimu.”


Či však Trump zostane aj naďalej chladný voči Iránu, vo svetle útokov na ropné tankery tento štvrtok, je ešte potrebné si počkať.


Klimatické zmeny, korupcia, či orientácia na západ. Prečítajte si, o čom hovorila novozvolená prezidentka Zuzana Čaputová na svojej inaugurácii!
Prezidentka SR Zuzana Čaputová nechce z úradu vládnuť, ale slúžiť ľuďom a Slovensku. Povedala to vo svojom inauguračnom prejave po tom, čo na slávnostnej schôdzi Národnej rady SR zložila ústavou predpísaný sľub a ujala sa... Čítať ďalej
15 | 06 | 2019 | TASR

Trump takisto len nedávno poprel Boltonove vyjadrenia o Severnej Kórei a povedal novinárom, že Kim Čong-un „dodržal slovo“ pri zastavení testov jadrových a raketových systémov. Niekoľko hodín predtým však Bolton tvrdil presný opak.


Samozrejme, Bolton nie je ani zďaleka jediný “jastrab” a zástanca tvrdej línie v Trumpovom okolí. Mike Pompeo, ktorý je ministrom zahraničia, presadzoval voči Iránu rovnako tvrdú líniu a rýchlo obviňoval Teherán zo štvrtkových útokov, pričom v ten deň na tlačovej konferencii prečítal aj celé litánie obvinení proti Iránu.


„Mike Pompeo je rovnaký “jastrab”, najmä čo sa týka Iránu,“ povedal Kiriakou. „Boltonov odchod by však izoloval Pompea, ktorý by sa ocitol pri Trumpovi osamotený. A jedna z vecí, ktorej väčšina pozorovateľov nevenuje pozornosť, je skutočnosť, že väčšina republikánov v Kongrese nechce ísť do vojny s Iránom”.  


Ani Američania nemajú chuť na ďalšie zahraničné vojny. Odstúpenie od desaťročia trvajúcich konfliktov v Iraku a Afganistane bolo kľúčovým sľubom kampane Donalda Trumpa. Ďalšie zahraničné neúspechy „by boli katastrofou, ktorú si USA nemôžu dovoliť,“ verí informátor.


Pakistan už pokukuje po ruských zbraniach. Čo zaujímavé ponúka Moskva?
Pakistanský premiér Imran Khan povedal, že jeho krajina rozmýšľa o nákupe ruských zbraní. Podľa neho je toho veľa, čo im Moskva môže ponúknuť, či už ide o hlavné bojové tanky, bojové lietadlá, alebo vrtuľníky. Dôležitou súčasťou výzbroje, ktorou... Čítať ďalej
15 | 06 | 2019 | Imrich Kovačič

Podľa Kiriakoua sa šepká o niekoľkých menách, ktoré sa uvádzajú ako potencionálne náhrady za Boltona. Je medzi nimi aj "niekoľko penzionovaných armádnych dôstojníkov a bývalých predstaviteľov spravodajských služieb." Dodal, že žiadne "známe mená” sa však v zozname neobjavujú.


Tí, ktorí očakávajú, že sa Boltonovým odchodom zahraničná politika Trumpovej administratívy úplne otočí, by mali so svojím nadšením radšej počkať. "Nemyslím si, že by sme boli svedkami nejakých veľkých zmien v Trumpovej zahraničnej politike, aj keby Bolton odišiel," zhodnotil Kiriakou. „Okrem toho, že by sa výrazne znížila pravdepodobnosť vojny v Iráne,“ zakončil.