Čo hovoria (nielen) politici na novú prezidentku? Ako si zvyká na nové oslovenie? Čítajte ďalej! (AKTUALIZOVANÉ #2))
15 | 06 | 2019 I Alexander Adamecký, TASR

Po inaugurácii novozvolenej prezidentky Zuzany Čaputovej sa začali vyjadrovať nielen predstavitelia slovenskej politickej scény, ale aj rôzni odborníci.


Byť prezidentom SR je prejav najväčšej národnej cti. Vyhlásil to predseda Národnej rady SR a SNS Andrej Danko, podľa ktorého si to prezidentka SR Zuzana Čaputová uvedomuje.

Danko želá Zuzane Čaputovej, aby bola prezidentkou, ktorá bude ľuďom pomáhať hľadať pravdu, cestu, pomáhať zachovať si národnú identitu a aby im pomohla zachovať si ľudskosť. Hovoril to na inauguračnej schôdzi, na ktorej Čaputová zložila ústavou predpísaný sľub a ujala sa funkcie prezidentky SR.

Šéf parlamentu tiež po schôdzi poukázal, že prezidentka hovorila v inauguračnom prejave o svojich ambíciách a víziách. Ako to s nimi dopadne, je podľa Danka v rukách hlavy štátu.

Prečítajte si inauguračný prejav novozvolenej prezidentky Zuzany Čaputovej!
Inauguračný prejav novozvolenej prezidentky Zuzany Čaputovej zverejnila Tlačová agentúra Slovenskej republiky. Prečítajte si ho celý a bez úprav. Čítať ďalej
15 | 06 | 2019 | TASR, Alexander Adamecký


Predseda vlády SR Peter Pellegrini taktiež gratuloval novozvolenej prezidentke. "Pani prezidentke želám, aby bola vo svojom pôsobení úspešná," napísal na sociálnej sieti. Teší sa na spoluprácu v prospech Slovenska a jeho občanov.

"Pani prezidentka prichádza do najvyššej ústavnej funkcie s mandátom priamo od občanov. Na jej úspešné zvládnutie bude potrebovať odvahu, nasadenie i schopnosť rýchlo sa učiť a naberať potrebné skúsenosti," povedal Pellegrini v piatok vo videu na sociálnej sieti.

"V každej funkcii, ktorú som zastával, mi išlo v prvom rade o Slovensko. Preto aj dnes pani prezidentke želám, aby bola vo svojom pôsobení úspešná. Aby sa jej darilo zjednocovať, a nie rozdeľovať našu spoločnosť. Aby si získala rešpekt v zahraničí a aby vo vnútornej politike konala nadstranícky a s úctou ku každému, kto získal mandát od ľudí," povedal Pellegrini. Ako tvrdí, tak to bude dobré pre Slovensko a všetkých jeho občanov.

Klimatické zmeny, korupcia, či orientácia na západ. Prečítajte si, o čom hovorila novozvolená prezidentka Zuzana Čaputová na svojej inaugurácii!
Prezidentka SR Zuzana Čaputová nechce z úradu vládnuť, ale slúžiť ľuďom a Slovensku. Povedala to vo svojom inauguračnom prejave po tom, čo na slávnostnej schôdzi Národnej rady SR zložila ústavou predpísaný sľub a ujala sa... Čítať ďalej
15 | 06 | 2019 | TASR


Predsedu Mosta-Híd Bélu Bugára teší, že prezidentka Čaputová neprichádza s čiernymi okuliarmi. Praje jej úspešné napĺňanie mandátu a aby bola prezidentkou všetkých občanov vrátane menšín.

"Čo odznelo, tomu nemám čo vyčítať. Prezidentka sa nevyhla oblastiam, v ktorých sa nám darí. Veď Slovensko nie je čiernou dierou Európy. Máme byť na čo hrdí a máme o tom hovoriť na rôznych fórach," povedal Bugár po inauguračnom prejave prezidentky.

Hovoriť podľa neho treba aj o tom, čo pre Slovensko znamená členstvo v euroatlantických štruktúrach. "Vety o našom mieste v geopolitických štruktúrach považujem za veľmi dôležité," vyhlásil Bugár.

Prezidentke praje úspešné plnenie mandátu. "Aby až do konca volebného obdobia dokázala ostať nadstraníckou hlavou štátu a byť tak prezidentkou naozaj každého občana nášho štátu. Aj príslušníkov menšín. Splniť čo najviac toho, čo Slovensku vo svojom dnešnom inauguračnom prejave sľúbila," uzavrel Bugár.

Fico blahoželá Čaputovej, inaugurácie sa ale nezúčastní. Poznáme dôvod!
Predseda strany Smer-SD Robert Fico blahoželá novozvolenej prezidentke SR Zuzane Čaputovej k dnešnej inaugurácii a nástupu do funkcie. Čítať ďalej
15 | 06 | 2019 | TASR


Podpredseda SNS Jaroslav Paška drží prezidentke palce, aby sa naplnili pozitívne ciele, ktoré si stanovila.

Jej inauguračný prejav vníma ako ambiciózny a ústretový. "S veľkým cieľom dosiahnuť isté zmierenie v spoločnosti a záujem vytvárať podmienky na to, aby sa komunikácia venovala viac problémom každodenného života a menej roztržkám. Uvidíme, do akej miery bude pani prezidentka schopná naplniť svoje ciele a či sa jej podarí aspoň čiastočne priblížiť sa k tomu, čo si vytýčila," doplnil.

Zdôraznil potrebu hľadania porozumenia a trpezlivosti. "Aby sme boli schopní posúvať Slovensko dopredu a predchádzali sporom. Držím pani prezidentke palce, aby sa jej pozitívne ciele splnili," uzavrel.

Podpredseda vlády Richard Raši želá prezidentke Čaputovej, aby ani na chvíľu nezabudla, že reprezentuje všetkých občanov Slovenska. "Želám Vám veľa dobrých rozhodnutí v prospech Slovenska a nás všetkých, ktorí v tejto krásnej krajine žijeme," doplnil na sociálnej sieti.

Jeho stranícky kolega Dušan Jarjabek ocenil prejav prezidentky, považuje ho za výborne napísaný. "Treba začať novú éru tak, ako to mala pani prezidentka napísané," povedal. Zdôraznil však, že Čaputová svoju politickú kariéru začína v paláci a nikto ju zatiaľ nepozná. Preto ju mieni hodnotiť až po čase. Varuje pred povrchnosťou.

Menšiny očakávajú od prezidentky Čaputovej väčšiu aktivitu. Jej predchodcovia očakávania nesplnili
Splnomocnenec vlády SR pre národnostné menšiny László Bukovszky očakáva, že zmena na prezidentskom poste bude znamenať i väčšiu a trvalú proaktivitu v prípade záujmu o problematiku národnostných menšín. "Aj od morálnej podpory zo strany najvyššej... Čítať ďalej
15 | 06 | 2019 | TASR


Zazneli pekné slová, teraz nastáva čas na skutky. V reakcii na inauguračný prejav prezidentky Čaputovej to povedal predseda hnutia OĽaNO Igor Matovič. Vyzdvihol jej apel na dôstojnosť života každého človeka.

"Najviac ma zaujal apel na dôstojnosť života každého človeka a prísľub, že bude hlasom tých ľudí, ktorých nie je počuť. To sú dva hlavne ciele aj môjho pobytu v politike. Pekné slova zazneli a teraz nastáva čas na skutky," povedal Matovič s tým, že jej drží palce. Prejav označil za hlboký a pekný.

"Zdôraznila jednu dôležitú vec, a to je spájanie a súdržnosť krajiny," doplnila predsedníčka poslaneckého klubu OĽaNO Veronika Remišová s tým, že aj občania od Čaputovej očakávajú, že bude prezidentkou všetkých ľudí.

"Zároveň zdôraznila problémy a výzvy, ktoré pred Slovenskom stoja a je to výzva pre nás do budúcich parlamentných volieb, aby sme dokázali zostaviť vládu, ktorá tieto výzvy dokáže vyriešiť," skonštatovala.

UPOZORŇUJEME: Horúčavy budú pokračovať aj v sobotu, výstrahy platia medzi 14:00 až 18:00
Horúčavy budú na Slovensku pokračovať aj v sobotu. Na svojom webe o tom informuje Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ), ktorý vydal výstrahy takmer pre celé územie SR. Čítať ďalej
15 | 06 | 2019 | TASR


Zuzana Čaputová chce byť prezidentkou všetkých občanov Slovenska, budeme sa tešiť na naplnenie jej slov skutkami. V reakcii na prejav novej prezidentky to pre TASR povedala predsedníčka poslaneckého klubu SaS Natália Blahová. Príhovor zhodnotila pozitívne, vyzdvihla, že Čaputová v ňom myslela na viaceré skupiny obyvateľstva.

"Pani prezidentka opakovane povedala, že chce byť prezidentkou všetkých občanov Slovenska. Budeme sa na to tešiť. Ťažko prejavu čo vyčítať. Očakávame, že tieto milé a pekné slová budú čoskoro naplnené činmi a budeme sa na to tešiť," skonštatovala.

"Prejav bol primeraný, pekný. Bol to prejav, aký som od svojej prezidentky očakával," doplnil poslanec Národnej rady SR za SaS Peter Osuský.

"Držíme jej palce pri výkone prezidentského mandátu a očakávame, že v zlomových chvíľach nesklame občanov SR," uvádza vo svojom stanovisku strana Sloboda a Solidarita na sociálnej sieti.

ÚSPECH: Slovensko má prvého absolútneho víťaza medzinárodnej fyzikálnej olympiády
Žiak Jonáš Dujava je prvý v ére samostatnej Slovenskej republiky, ktorý sa stal absolútnym víťazom medzinárodnej olympiády z prírodovedných predmetov. Zvíťazil na Európskej fyzikálnej olympiáde EuPhO 2019, ktorá sa uskutočnila na prelome mája a... Čítať ďalej
15 | 06 | 2019 | TASR


Inauguračný prejav prezidentky Čaputovej bol viac občiansky orientovaný, než striktne politický, zdôraznil ekologický aspekt a ambíciu aktívneho prezidentovania. Čaputová má štýl prejavu, v ktorom si každý nájde svoje. Pre TASR to povedal sociológ a výkonný riaditeľ agentúry AKO Václav Hřích.

„Zaujalo ma, že naša nová pani prezidentka deklarovala svoju ambíciu získať si dôveru všetkých, nielen tých, ktorí ju volili,“ povedal na margo jej inauguračného prejavu. Dodal, že jej ambície byť aktívnou prezidentkou a zlepšiť úroveň ľudí, menovaných do justičných funkcií, berie ako fakt, že témy, ktoré komunikovala v prezidentskej kampani, pre ňu ostali kľúčové.

Ocenil taktiež jej dôraz na ekologický aspekt, ku ktorému má podľa jeho slov veľmi blízko. „Zaujímavou myšlienkou bolo, že správať sa zodpovedne voči prírode, je tiež prejavom vlastenectva, čo sa mi zdalo veľmi príjemné,“ spresnil.

Čo sa týka štýlu prejavu, Hřích povedal, že bol obzvlášť v porovnaní s ostatnými politikmi vedený rečou, ktorej rozumejú všetci. „Viac-menej si tam každý našiel niečo svoje.“

Hrabko: Z prezidentského postu odchádza chaos a prichádza naň žena
15 | 06 | 2019 | TASR


Zuzana Čaputová si zvyká na oslovenie prezidentka. "Je to veľmi nová skúsenosť...Pre mňa je za tým pojmom skryté to, prečo som do kandidatúry išla, a to je služba ľuďom, ako som povedala aj v inauguračnom prejave, neprišla som vládnuť, prišla som slúžiť, myslím to úprimne," uviedla v rozhovore pre RTVS po inaugurácii.

Avizovala, že všetko, čo vo funkcii urobí, bude robiť pre vlasť. "Vlastenectvo bude pretkané do všetkých úkonov, ktoré budem robiť," skonštatovala s tým, že to platí pre všetky témy ako spravodlivosť, ochrana životného prostredia aj v sociálnej oblasti, kde vidí dlhy voči ľuďom. "Prezident má síce limitované právomoci, ale budem sa v rámci nich snažiť urobiť všetko, čo budem vedieť," doplnila.

Za veľkú výzvu považuje oslovenie ľudí, ktorí ju nevolili alebo majú iné názory. "Jediné, čo môžem urobiť, je, že ja som tu pre nich, Možno oni tu nie sú pre mňa, a tú dôveru sa nepodarí nadviazať, ale jediné, o čo sa budem snažiť, je poctivá a trpezlivá robota a možno časom uveria tomu, že to myslím vážne, že to myslím dobre so Slovenskom a so všetkými ľuďmi, ktorí tu žijú," zhrnula.

Potvrdila, že chce počas svojho mandátu často navštevovať aj regióny. Na začiatku ju však čaká viacero zahraničných návštev. V oblasti zahraničnej politiky chce Slovensko reprezentovať ako spoľahlivého, konštruktívneho a predvídateľného partnera.

Koalícia môže stratiť parlamentnú väčšinu. Rozhodnú dvaja poslanci, ktorí možno odídu k Druckerovi
15 | 06 | 2019 | Roman Suchý


Zuzana Čaputová bude skvelá prezidentka. Na sociálnej sieti to uviedol predseda Progresívneho Slovenska Michal Truban. Jej inauguráciu považuje za historický okamih. Podpredseda strany Ivan Štefunko pre TASR doplnil, že Čaputová to zvládne, pretože má plno rozvážnosti a múdrosti. Europoslanec a podpredseda PS Michal Šimečka vyzdvihol jej vnútornú silu.

"Viem, že Zuzana Čaputová bude skvelá prezidentka, že nám bude inšpiráciou a vzorom a že ukáže novú generáciu politiky, ktorá spája ľudí na Slovensku a vedie našu krajinu k lepšiemu. Slovensko môže byť vzorom aj pre Európu a svet – Zuzana ako prezidentka je toho dôkazom," uviedol Truban.

Poznamenal, že pred piatimi rokmi sa na inaugurácii stretol prvýkrát s bývalým prezidentom Andrejom Kiskom. "Povedal som mu, že som veľmi rad, že bol zvolený – a to stále platí," dodal.

Šimečka verí, že Čaputová bude v politike otvárať aj témy, ktoré rezonovali počas jej kampane. Medzi nimi vyzdvihol spravodlivosť a ľudskú dôstojnosť. "Za mňa je kľúčové aj to, že bude obhajovať miesto Slovenska v Európskej únii, jasnú proeurópsku a proatlantickú orientáciu a som presvedčený, že bude veľká prezidentka," skonštatoval pre TASR.

Zaželal jej trpezlivosť, rozvahu a múdrosť. "Nebude to mať ľahké. Ale myslím si, že má presne tie vlastnosti aj osobnostné kvality, akoby vnútornú silu, že to zvládne a ani jej to nemusím želať," dodal.

Štefunko jej okrem pokoja a rozvážnosti želá aj veľa múdrych rozhodnutí. "Ja viem, že to zvládne, lebo je presne taká, ako som hovoril - má plno rozvážnosti a múdrosti," povedal.

Andrej Kiska odovzdal palác novej prezidentke Zuzane Čaputovej
Bývalý prezident SR Andrej Kiska úradoval v sobotu v Prezidentskom paláci naposledy. Poobede symbolicky odovzdal palác novej hlave štátu Zuzane Čaputovej. Čítať ďalej
15 | 06 | 2019 | TASR


Predseda hnutia Sme rodina Boris Kollár si myslí, že novozvolená prezidentka mala veľmi pekný prejav. "Je veľmi dôležité, aby bola prezidentkou pre všetkých Slovákov, nielen pre Progresívne Slovensko," uviedol Kollár pre TASR.

Podľa neho Čaputová svojím prejavom nesklamala aj preto, že ju takto vnímal aj počas jej prezidentskej kampane. "Myslím si, že jej treba nechať čas, aby mohla dokázať, že to, čo nám povedala v prejave, aj naplní," dodáva Kollár.

Ministerka vnútra Denisa Saková želá prezidentke Čaputovej veľa šťastia pri jej práci pre Slovensko a pre všetkých jeho občanov. "Teším sa na spoluprácu v prospech ľudí našej krásnej krajiny," napísala vo vyhlásení, ktoré agentúre TASR odoslal riaditeľ Tlačového odboru Kancelárie ministra vnútra Jaroslav Taldík. Saková sa taktiež zúčastnila slávnostného aktu inaugurácie.

TE DEUM: Arcibiskup Zvolenský zaželal prezidentke láskavosť i trpezlivosť
Láskavosť, silu a trpezlivosť, okrem iného, zaželal novej prezidentke Zuzane Čaputovej bratislavský arcibiskup metropolita Stanislav Zvolenský. Počas slávnostnej homílie na ekumenickej bohoslužbe slova Te Deum v Dóme svätého Martina jej tiež... Čítať ďalej
15 | 06 | 2019 | TASR


Zuzana Čaputová ukázala podľa politologičky Anety Világi na svojej inaugurácii snahu predniesť štátnicky prejav. Ako vysvetlila pre TASR, snažila sa neprinášať kritiku bez vízie zmeny.

Druhou hlavnou líniou, ktorú v prejave Világi rozoznala, bolo Čaputovej prihlásenie sa k predvolebným motívom kampane. "Opäť sa dotkla potreby rovnosti pred zákonom pre všetkých občanov, aby neboli niektorí protežovaní alebo nemali výsostné práva a neplatil pre nich zákon rovnako," ozrejmila politologička.

Klimatickú zmenu podľa nej Čaputová pomenovala ako tému, ktorej sa bude treba ďalej venovať. Ďalšou rozsiahlou oblasťou, ktorú si Világi v prejave všimla, bola sociálno-ekonomická nerovnosť v spoločnosti. Tá má vzbudzovať pocit frustrácie "a potom snahu v hneve podporiť drastickejšie alebo antisystémové riešenia".

Záver prejavu, keď sa Čaputová prihlásila k občianskym princípom a poukázala na etnickú a inú rôznorodosť Slovenska, označila Világi za slová, ktoré sa od prezidenta očakávajú.

Aj zahraničné médiá informujú o novej prezidentke Čaputovej. "Pobláznila Slovensko", píšu Česi
Inaugurácii prezidentky SR Zuzany Čaputovej sa podrobne venujú české a maďarské médiá. Čítať ďalej
15 | 06 | 2019 | TASR, Alexander Adamecký


Inauguračný prejav Zuzany Čaputovej dal veľký dôraz na nádej, ľudskú dôstojnosť, otvorenosť, empatiu a kritický komentár, ktorý bolo treba počuť. Pre TASR to uviedla sociologička Zora Bútorová.

V prejave Zuzany Čaputovej zazneli podľa Bútorovej kritické komentáre k dnešnej situácii, ktoré bolo treba počuť. "Či už ide o korupciu, alebo ďalšie veci, ktoré ležia našim ľuďom na Slovensku veľmi na srdci, a keby to tam nebolo odznelo, tak by to nebolo v poriadku," uviedla Bútorová.

Sociologička kvituje, že sa prezidentka zmienila aj o občianskej spoločnosti a jej prínose pre fungovanie Slovenska. To je podľa nej tón, ktorý nie je pre každého prijateľný. "Niektorí politici to vnímajú ako tú časť spoločnosti, ktorú by najradšej videli zatlačenú do kúta, takže to som si tiež cenila. Na prvé vypočutie bol ten prejav veľmi adekvátny," spresnila.

Podľa Bútorovej bude mať Čaputová vo funkcii prezidentky kultivačný účinok a očakáva od nej pridanú hodnotu "do civilizačnej debaty, ktorá presahuje našu krajinu". "Má hodnoty, ktoré úplne zapadajú do toho, čo potrebuje slovenská spoločnosť," dodala.

Bugár vytiahol "kladivo na Harabina". Dokáže ním sebastredného sudcu definitívne odstaviť?
Predseda strany Most-Híd Béla Bugár začal svoju predvolebnú kampaň poriadne ostro. Na muške má sudcu Najvyššieho súdu Štefana Harabina, ktorý v posledných dňoch naznačuje svoju možnú politickú angažovanosť. Čítať ďalej
15 | 06 | 2019 | Roman Suchý