Bugár vytiahol "kladivo na Harabina". Dokáže ním sebastredného sudcu definitívne odstaviť?
15 | 06 | 2019 I Roman Suchý

Predseda strany Most-Híd Béla Bugár začal svoju predvolebnú kampaň poriadne ostro. Na muške má sudcu Najvyššieho súdu Štefana Harabina, ktorý v posledných dňoch naznačuje svoju možnú politickú angažovanosť.


Pokles preferencii strany Most je pochopiteľný, dokonca aj to, že Bugár ponúkol predsedníctvu svoj post. Predsedníctvo to síce odmietlo, ale aspoň pochopili, že ak sa aspoň chcú dostať po ďalších voľbách do parlamentu, budú musieť zmeniť taktiku.

Bugár teda vyrazil do ofenzívy, ktorá je svojou ostrosťou nad očakávania. Na svojej stránke na sociálnej sieti Facebook zverejnil video, na ktorom Harabinovi vyhlásil vojnu. Vyhlásil, že je nepoctivé voči občanom rozprávať, že on nie je politikom, a pritom koketovať s myšlienkou viesť kandidátku do parlamentných volieb niektorej z politických strán. Skritizoval aj jeho snahy o znemožnenie nástupu Zuzany Čaputovej do jej úradu.



Bugár to zobral z druhého konca - Harabinovi chce uľahčiť jeho rozhodovanie o tom, či ostať sudcom, alebo sa politicky angažovať. A ako to plánuje urobiť? Avizoval, že poslanci za Most-Híd podajú na najbližšej schôdzi parlamentu "návrh zmeny zákona o sudcoch, podľa ktorého sudca buď ostane sudcom, alebo ak bude kandidovať do parlamentu za poslanca, tak sa stane politikom."

Tento ťah vracia Most, aspoň dočasne, na šachovnicu slovenskej politiky. Ak sa tento návrh schváli, Bugár si bude môcť pripísať ďalší plusový bod, ktorým sa bude pred parlamentnými voľbami vychvaľovať. Je otázne, či si tým zachráni kožu, ale za pokus to zrejme stojí.

Na margo Harabina stačí len dodať, že naozaj nie je isté, ktorá z tých dvoch možností by bola pre Slovensko horšia. Na druhej strane, nech si vyberie ktorúkoľvek chce - vďaka tomuto návrhu sa aspoň jedno z tých dvoch prostredí "odharabinizuje", a to už je dôvod na to búchať šampanské.

Večne vajatavý. Harabin nevylúčil svoje ďalšie pôsobenie v politike, do žiadnej strany však nevstúpi
Štefan Harabin nevylučuje svoje aktívne pôsobenie v politike, nechce byť však predsedom nijakej politickej strany ani ju riadiť. Na štvrtkovej tlačovej konferencii povedal, že v súčasnosti nerokuje so žiadnou stranou. Aktuálne hovorí o svojom... Čítať ďalej
13 | 06 | 2019 | TASR