Za ebolu v Ugande je zodpovedný pastor, ktorého zdravotníci prehliadli
14 | 06 | 2019 I TASR

O pastorovi z Konžskej demokratickej republiky (KDR), ktorý údajne spôsobil rozšírenie epidémie eboly do susednej Ugandy, predstavitelia zdravotníctva nevedeli, dokým na  chorobu nezomrel. Vo štvrtok to uviedol Mike Ryan, šéf Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) pre mimoriadne situácie.


To len zdôrazňuje, ako problematické je vystopovať pôvod vírusu, píše agentúra AP. Dodáva, že panel odborníkov WHO má v piatok diskutovať o tom, či je nutné vyhlásiť celosvetový stav núdze.

VARUJEME: V týchto krajoch Slovenska dosiahne v piatok teplota 35 stupňov Celzia
Na západnom a časti východného Slovenska môže byť v piatok (14. 6.) popoludní horúco. Teploty sa majú vyšplhať na 35 stupňov Celzia. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) preto vydal výstrahu druhého stupňa. Čítať ďalej
14 | 06 | 2019 | Peter Králik/TASR


Uganda zaznamenala už druhý prípad úmrtia na vírus eboly. V reakcii na to Ryan vyhlásil, že podľa jeho presvedčenia nebol pastor na žiadnom zozname osôb, ktoré prichádzajú do vysoko rizikového kontaktu s ebolou. Takýto zoznam využívajú zdravotníci, keď hľadajú prípady nákazy a jej pôvod a snažia sa zabrániť šíreniu epidémie.

Traja z členov pastorovej rodiny sa vírusom eboly nakazili, keď za ním cestovali z Ugandy na návštevu do Konga (KDR). Pastorov päťročný vnuk bol v Ugande prvým pacientom s ebolou a ako prvý na ňu v stredu aj zomrel po tom, čo sa niekoľko členov jeho rodiny v tichosti pešo vrátilo domov - chodníčkami, ktoré obchádzali pohraničný skríning na ebolu. Chlapcova 50-ročná stará matka takisto po návrate do Ugandy zomrela, oznámili vo štvrtok miestni predstavitelia.

"Je to nešťastná situácia, veď pastor, ktorý sa staral o ľudí a poskytoval pomoc iným, sa sám nakazil pri výkone práce a potom infikoval aj ďalších ľudí," uviedol Ryan.

Ficov "Parný valec z Malej Id(k)y" prevalcoval vzburu, upokojil oligarchov a napravil Pellegriniho
Ako rýchlo sa revolta v Smere začala, tak aj skončila. Každý, kto očakával Ficovo kajanie alebo drastické zmeny vo vedení Smeru, by si mal zrekapitulovať históriu všetkých rebélii, ktorým už musel predseda strany Smer-SD čeliť. Čítať ďalej
14 | 06 | 2019 | Alexander Adamecký


Pastorov pozitívny test na ebolu bol k dispozícii, až keď ho pochovali. Na jeho pohrebe sa zúčastnilo vyše 80 ľudí, oznámil Dominique Kabongo, koordinátor tímov pre zásah proti ebole v konžskom meste Kasindi.

Podľa Ryana nie sú dôkazy, že ebola sa šíri na území Ugandy. Navyše, po opatreniach úradov zostal vírus v kruhu rodiny. Vírusu bolo vystavených 27 ľudí, ktorých v súčasnosti monitorujú. Ugandské úrady dodali, že na výsledky testov aktuálne čakajú aj pri troch  podozrivých prípadoch nakazenia ebolou, ktoré však nesúvisia so zmienenou rodinou.