Tajomná komora pyramídy v Gíze môže ukrývať faraónsky "meteoritový trón"
14 | 06 | 2019 I Imrich Kovačič

Obrovská novobjavená miestnosť vo Veľkej pyramíde v Gíze, v Egypte, koncom minulého roka, môže podľa novej analýzy starých náboženských textov z pyramídy, ukrývať železný trón ukovaný z meteoritov.


Giulio Magli, riaditeľ odboru matematiky a profesor Archeoastronómie na Polytechnickom inštitúte v Miláne, študoval texty vytesané do pyramídových stien okolo roku 2400 pnl. Na základe svojich štúdií sa Magli domnieva, že vo vnútri pyramídy sa nachádzal trón faraóna Khufu, známeho ako „Cheops“.



“Som presvedčený, že nepôjde o klasické roztavené železo, ale o  železo pochádzajúce z meteoritu, ktoré padlo z neba vo forme železných meteoritov. Tie sú neustále spomínané v mnou analyzovaných Textoch,” hovorí Magli vo svojej práci.


Magli vysvetľuje štruktúru pyramídy a tvrdí, že pred príchodom do pohrebnej komory sa nachádza galéria. „Novoobjavená miestnosť sa nachádza ešte nad touto galériou, ale nemá žiadnu statickú a ani praktickú funkciu. Nebola vybudovaná na odľahčenie stavby, pretože strecha samotnej galérie bola zjavne postavená technikou, umožňujúcou postaviť nad jej stropom ďalšiu miestnosť,“ vysvetľuje.


Na čo táto miestnosť slúžíla? Magli ponúka možnú interpretáciu, ktorá je v súlade s existujúcimi poznatkami o egyptskom pohrebnom náboženstve, ako je to dokumentované aj v analyzovaných textoch pyramídy: „V týchto textoch sa hovorí, že faraón, predtým, ako dosiahne hviezdy na severe, bude musieť prejsť bránami neba a sedieť na tróne z hviezneho železa“.




schéma pyramídy podľa Giulio Magli
Schéma pyramídy podľa Giulia Magliho

V rámci pyramídy sú umiestnené štyri úzke šachty, ktoré Magli navrhuje pomenovať „bránami neba“, a dodáva: „Severná brána by pravdepodobne mohla viesť do novoobjavenej miestnosti a môže obsahovať objekt, ktorý by podľa textov potreboval Cheops po prechode touto bránou, uvádzaný ako železný trón.” 


Podľa textovej analýzy môže byť Cheopsov trón podobný trónu svojej matky, kráľovnej Hetepheres, ale namiesto zlata bude pokrytý železom z meteoritu.



Predpokladá sa, že staroveký Egypt pripisoval veľkú hodnotu meteoritickému železu na výrobu okrasných alebo slávnostných predmetov. V roku 2016 sa potvrdilo, že dýka kráľa Tutanchamona pochádza z meteoritu. Meteorické železo sa vyznačuje vysokým obsahom niklu.


Magli pripúšťa, že jeho návrhy sú stále len teóriou, ale pripúšťa, že je potrebné ďalšie skúmanie. To zakladá náznak potreby nového prebádania severnej šachty pyramídy, aby sa zistilo, či skutočne vedie do novoobjavenej komory.