Salvini kašle na odporúčania Európskej komisie. Zníženie daňového zaťaženia v Taliansku je kľúčové, vyhlásil
14 | 06 | 2019 I TASR

Zníženie daňového zaťaženia v Taliansku, treťom najväčšom hospodárstve eurozóny, je kľúčové. Vyhlásil to v piatok podpredseda vlády Matteo Salvini, aj keď pripustil, že to nebude možné "urobiť naraz".


„Je dôležité znížiť dane, aj keď je jasné, že nie všetky a pre každého a nemôže to byť všetko naraz. Ale podstatné zníženie daní pre talianske firmy a robotníkov je zásadné,“ povedal Salvini v rozhovore pre Radio Campus.

Nemecký minister financií Olaf Scholz pritom vo štvrtok varoval taliansku vládu, že fiškálne pravidlá Európskej únie nie sú „len niečo napísané na papieri“. Vyhlásil to pred rokovaniami s kolegami z eurozóny v Luxembursku, na ktorých sa diskutovalo o fiškálnej situácii eurozóny a hodnotil sa verejný dlh v Taliansku.

Nehoda lode s Kórejčanmi zasiahla celé Maďarsko. Orbán im na pamiatku dá postaviť pomník
Nehoda vyhliadkovej lode s 33 Kórejčanmi na palube zasiahla celé Maďarsko, povedal v piatok vo verejnoprávnom rozhlase Kossuth Rádió predseda vlády Viktor Orbán. Podľa neho bude maďarská vláda rokovať s juhokórejskou a navrhne postaviť pamätné... Čítať ďalej
14 | 06 | 2019 | TASR


Európska komisia minulý týždeň oznámila, že začatie disciplinárneho konania, ktoré je známe ako "procedúra nadmerného deficitu“ voči Taliansku, je oprávnené, pretože Rím porušuje fiškálne pravidlá týkajúce sa rastúceho verejného dlhu. Taliansku tak hrozí pokuta, ktorá by podľa niektorých zdrojov mohla dosiahnuť 3 miliardy eur. Tento krok prichádza po mesiacoch sporov medzi talianskou koaličnou vládou a komisiou pre plány rímskej vlády na zvýšenie výdavkov a zníženie daní.

Taliansky premiér Giuseppe Conte je podľa vlastných slov presvedčený, že Rím sa môže vyhnúť disciplinárnemu konaniu. Pre tlačovú agentúru ANSA povedal, že Taliansko bude schopné vyriešiť obavy EÚ. Dodal, že dlh krajiny sa môže znížiť „rýchlejšie, ako sme očakávali“. Scholz však zdôraznil, že Taliansko nemôže naďalej porušovať pravidlá EÚ.

Európska komisia odhadla, že náklady Talianska na obsluhu jeho dlhu boli v roku 2018 o 2,2 miliardy eur vyššie, ako očakávala vlani v jarnej prognóze. Pierre Moscovici, eurokomisár pre hospodárske a finančné záležitosti, v tejto súvislosti skonštatoval, že by sa chcel vyhnúť procedúre nadmerného deficitu, ale Rím musí predložiť dôveryhodný plán, inak mu hrozí finančný trest.

Muž, ktorý vraždil moslimov na Novom Zélande, poprel všetky obvinenia
Brenton Tarrant, ktorý je obvinený z toho, že pri marcových útokov na dve mešity v novozélandskom meste Christchurch zabil 51 ľudí, v piatok na súde poprel všetky vznesené obvinenia. Informovala o tom agentúra AFP. Čítať ďalej
14 | 06 | 2019 | TASR