Progresívne Slovensko a Spolu sa dohodli na predvolebnej koalícii. Lídra si zvolia v lete, čakajú tiež na Kisku
14 | 06 | 2019 I Roman Suchý

Progresívne Slovensko a Spolu na tlačovej konferencii oznámili, že do parlamentných volieb idú v spoločnej koalícii. Volebného lídra vyberú až počas leta.


Dôvodom je signál pre dosluhujúceho prezidenta Andreja Kisku - dúfajú, že sa k nim pridá. Koalícia si zaplatí prieskumy, ktoré by mali zmerať možnosti výberu volebného lídra.


Kiskovi tiež ponúkli stretnutie po skončení jeho prezidentského mandátu. Pozvanie na dnešnú tlačovku neprijal. Jeho hovorca Krpelan to odôvodnil tým, že je stále prezidentom a kvôli tomu sa nezúčastnil ani nezúčastní straníckych tlačoviek.

„Sme noví politici, nechceme sa hádať, chceme ukázať, že vieme spolupracovať,“ povedal predseda Progresívcov Michal Truban. Strany dnes majú podpísať koaličnú dohodu.

Most-Híd zúri. Od Dankovcov žiada "jasné vysvetlenie", prečo ministerstvo obrany nepovolilo pristáť spojeneckým vrtuľníkom
Strana Most-Híd chce na najbližšom rokovaní Koaličnej rady otvoriť debatu o dodržiavaní medzinárodných záväzkov a geopolitickej orientácii Slovenska. Urobí tak v súvislosti s odmietnutím medzipristátia amerických vrtuľníkov. Od Ministerstva obrany... Čítať ďalej
14 | 06 | 2019 | TASR


„Táto koaličná zmluva je na 5 rokov, bude platiť aj na nasledujúci parlament, chceme vytvoriť spoločný poslanecký klub,“ povedal predseda strany Spolu Miroslav Beblavý.

Miesta na kandidátke si majú rozdeliť spravodlivo - každá strana dostane 75 miest. V prípade spolupráce s Kiskom sa o prerozdelení miest bude ďalej rokovať.

V parlamentných voľbách budú potrebovať na vstup do parlamentu aspoň 7 percent hlasov. V eurovoľbách to bolo ale inak - pre koalície vtedy tiež platilo 5-percentné kvórum.