Pápežov "čistič" sa stretol s poľskými biskupmi. Vyšetruje tam sexuálne trestné činy
14 | 06 | 2019 I TASR

Vatikánsky vyšetrovateľ sexuálnych trestných činov, arcibiskup Charles Scicluna, sa v piatok v meste Walbrzych na juhozápade Poľska zúčastnil na zasadnutí poľskej biskupskej konferencie.


Ako uviedla agentúra AP, spoločné rokovanie bolo venované "ochrane detí a mladistvých" a uskutočnilo sa krátko po tom, ako vedenie katolíckej cirkvi v Poľsku priznalo, že vedelo o stovkách prípadov, keď kňazi zneužívali neplnoletých.

Scicluna, maltský arcibiskup, najrešpektovanejší vatikánsky vyšetrovateľ prípadov sexuálneho obťažovania zo strany kňazov a expert na cirkevné právo, bol nápomocný pri odhaľovaní prípadov zneužívania maloletých a ich utajovaní cirkevnými hodnostármi v Čile, kde pracoval z poverenia pápeža Františka.

Následne vo februári tohto roku Scicluna vo Vatikáne vystúpil na konferencii o prevencii sexuálneho zneužívania, ktorú zvolal pápež v reakcii na sexuálne škandály, ktoré podkopali dôveryhodnosť cirkvi.

Pápežovi Františkovi došla trpezlivosť. Do Poľska posiela svojho "čističa"
Katolícka cirkev v Poľsku, ktorá patrí medzi najsilnejšie na svete, sa zmieta v pedofilných škandáloch. Tamojšími biskupmi skôr ukrývaný než riešený problém sexuálneho zneužívania detí kňazmi sa v krajine natoľko rozrástol, až nakoniec pápež... Čítať ďalej
12 | 06 | 2019 | Roman Suchý


Vedenie katolíckej cirkvi v Poľsku v marci toho roku informovalo, že od 90. rokov 20. storočia do polovice minulého roka došlo k 382 prípadom zneužívania detí predstaviteľmi duchovenstva; 198 obetí bolo mladších než 15 rokov.

Cirkev potom čelila kritike za to, že tieto prípady kryla a riešila ich tak, že kňazov len presúvala do nových farností a nezakázala im pracovať s deťmi. Pred súdy sa dostalo len veľmi málo takýchto prípadov.

V máji cirkev v Poľsku čelila ďalšiemu škandálu, keď sa na internete objavil dokumentárny film Nikomu nič nepovedz, ktorý o pedofilných kňazoch a ich obetiach nakrútil Tomasz Sekielski. Snímka obsahuje svedectvá mužov a žien, ktorí boli ako deti zneužívaní a znásilňovaní kňazmi.
V reakcii na tento film poľskí biskupi pripustili, že nespravili všetko preto, aby zabránili zneužívaniu maloletých kňazmi. Priznali, že až "na základe filmu, ktorý problém zneužívania ukázal z pohľadu obetí, sme si uvedomili rozsah ich utrpenia".

Poľsko: Katolícka cirkev zverejnila štatistiku s počtom detí zneužívaných kňazmi
V Poľsku zaznamenali od 90. rokov 20. storočia do polovice minulého roku 382 prípadov zneužívania detí kňazmi. Vyhlásili to vedúci predstavitelia poľskej katolíckej cirkvi na štvrtkovej tlačovej konferencii vo Varšave. Informácie priniesla agentúra... Čítať ďalej
14 | 03 | 2019 | tasr


Poľská cirkev pritom už roky tvrdí, že problému pedofílie a zneužívania zo strany duchovných sa vážne venuje; mnohí kritici však poukazujú na to, že len malý počet kňazov bol za svoje činy potrestaný.

Jedným z nich bol kňaz, ktorého súd pred desiatimi rokmi uznal za vinného z únosu, zadržiavania a zneužívania 13-ročného dievčaťa. Kňaz mu mal zaplatiť ako odškodné milión zlotých (vyše 250.000 eur).