Trump varoval Nemecko pred závislosťou na ruskom plyne. Hrozil aj sankciami
13 | 06 | 2019 I Roman Suchý

Americký prezident Donald Trump dnes varoval Nemecko pred závislosťou na ruských energetických dodávkach a potvrdil, že kvôli stavbe plynovodu Nord Stream 2 uvažuje o sankciách. Povedal to počas stretnutia s poľským prezidentom Andrzejom Dudom.


Plynovod z Ruska do Nemecka na dne Baltického mora, ktorý má podporu Nemecka, vyvoláva opakovane silnú kritiku Varšavy i Washingtonu. Ruský prezident Vladimír Putin o ňom minulý týždeň naopak vyhlásil, že prospeje Európe, ale nie je v záujme tých, "ktorí trvajú na výnimočnosti a svojvôli".

Americký minister energetiky Rick Perry v máji povedal, že "v nie príliš vzdialenej budúcnosti" bude vypracovaný zákon o sankciách, ktorý postihne spoločnosti podieľajúce sa na budovaní spomínaného plynovodu. "Senát Spojených štátov návrh zákona schváli, Snemovňa reprezentantov ho potvrdí, a potom ho dostane prezident, ktorý to podpíše, a budú sankcie za Nord Stream 2," vyhlásil vtedy minister.

KONFLIKT V ČESKU: Návrh ústavnej žaloby na Zemana podpísalo už 30 senátorov
Návrh žaloby na českého prezidenta Miloša Zemana za hrubé porušovanie ústavy podpísalo už členov 30 Senátu. To znamená, že sa horná komora českého predmetným návrhom môže začať zaoberať, informoval vo štvrtok server... Čítať ďalej
13 | 06 | 2019 | TASR


Dnes Perry novinárom povedal, že Spojené štáty podpísali s Poľskom niekoľko memoránd vrátane dokumentu o "veľkom rozšírení" existujúcich kontraktov o nákupe skvapalneného zemného plynu (LNG) zo Spojených štátov. Vlani v októbri poľská štátna spoločnosť PGNiG podpísala zmluvu o nákupe LNG s americkou firmou Venture Global LNG a v novembri potom s ďalšou americkou firmou Chénier Marketing International.

Poľský minister energetiky Krzysztof Tchórzewski dnes vo Varšave vyhlásil, že Spojené štáty prejavujú záujem o spoluprácu s Poľskom v jadrovej energetike. Poľsko pritom nestojí len o dodávku technológie, ale aj o partnerstvo, povedal poslancom v poľskom Sejme.

"Spolu s technológiou chceme partnerstvo až do 49 percent účasti na projekte. Nejde o jeden jadrový blok, ale až o dvadsaťročnú spoluprácu pri budovaní šiestich až deviatich blokov," konštatoval. Jedná sa vraj s viacerými partnermi, ale najväčší záujem majú americké firmy.