Ak by chcel Irán nukleárne zbrane, Amerika by s tým nemohla robiť nič - Ajatolláh Alí Chámeneí
13 | 06 | 2019 I Imrich Kovačič

Hoci Teherán nechce jadrové bomby, ak by ich chcel, USA by tomu nemohli zabrániť. Varoval dnes Ajatolláh Alí Chámeneí s tým, že rozhovory s Washingtonom podľa neho sotva prinesú nejaké výsledky.


Pripomienky Najvyššieho duchovného vodcu Iránu prišli vo štvrtok počas rozhovorov s japonským premiérom Šinzom Abem. Tým dal Irán jasne najavo, že nemá záujem o osobný odkaz, ktorý japonský premiér priniesol od amerického prezidenta Donalda Trumpa.


“Ja osobne nepovažujem Trumpa za hodného akejkoľvek výmeny názorov. Nemáme a nebudeme mať pre neho žiadnu odpoveď,” povedal Chámeneí s tým, že nechce „opakovať horkú skúsenosť“ z jadrovej dohody z roku 2015, ktorú Trump jednostranne vypovedal po nástupe do funkcie. Washington oznámil náhle nutkanie sadnúť si na za spoločný stôl na „čestné rokovania“. Chámeneí k tomu poznamenal, že „poctivosť je medzi americkými štátnikmi veľmi vzácna."


Napriek tomu, že Teherán si pravdepodobne tak skoro nesadne k novým rokovaniam s USA, iránsky vodca dal jasne najavo, že jeho krajina je stále proti výrobe vlastných jadrových zbraní, aj keď za vlastných podmienok.


“Vydal som fatwu (náboženský dekrét), ktorý zakazuje výrobu jadrových zbraní, ale musíte vedieť, že ak by sme sa rozhodli vyrobiť svoju vlastnú jadrovú bombu, Spojené štáty by s tým nemohli nič urobiť.” zdôraznil iránsky vodca.


Aj keď sa zdá, že vzťahy s USA sú nateraz zablokované, návšteva Abeho bola označená ako produktívna pre rozvoj užších väzieb medzi Iránom a Japonskom. Abe potom novinárom povedal, že Irán sľúbil, že nebude vyvíjať jadrovú zbraň a chválil Chámeneíovu vieru v mier.