Technologické zmeny prinesú štvordňový pracovný týždeň! Čo to bude obnášať?
12 | 06 | 2019 I Imrich Kovačič

Nové technológie znižujú pracovné miesta a trh práce je globálnejší. Zamestnávatelia, ktorí z neho majú prospech, by mali byť pripravení podeliť sa s ním a urobiť ústupky svojim pracovníkom, povedal ruský premiér Dmitrij Medvedev.


„Je celkom možné, že budúcnosť patrí štvordňovému pracovnému týždňu, ako sociálnemu základu nových pracovných zmlúv,“ povedal Medvedev ako príklad toho, čo môžu podniky v budúcnosti ponúknuť pracovníkom.


Uviedol, že rovnaké platy za kratší pracovný čas nemusia byť pre zamestnávateľov a národné hospodárstva stratou. Koniec koncov, máme jasný príklad z doby, kedy sa uskutočnila podobná významná zmena pracovnej doby. Tá sa odohrala na začiatku 20. storočia, keď ľudia ako Henry Ford súhlasili so 40-hodinovým pracovným týždňom vo svojich závodoch a to viedlo napokon k zvýšeniu produktivity.


SaS chce zakázať stranám ozbrojovanie a vytváranie ozbrojených zložiek
Zákon o politických stranách by mal podrobnejšie a konkrétnejšie vymedziť požiadavky na demokratický charakter politických strán. Čítať ďalej
12 | 06 | 2019 | Peter Králik/TASR

Niektoré pilotné projekty naznačujú, že to isté sa môže stať aj so štvordňovým týždňom, uviedol Medvedev a dodal, že kratšie pracovné týždne by pomohli riešiť problémy dnešnej doby, napríklad syndróm vyhorenia. Ten minulý mesiac Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) zaklasifikovala už ako chorobu a ukazuje sa, že táto choroba zasahuje celú populáciu ľudstva.


V súvislosti so 108. zasadnutím Medzinárodnej konferencie práce v Ženeve predseda ruskej vlády uviedol, že krajiny by sa mali podriadiť zásadným zmenám v spôsobe výkonu práce z dôvodu výraznej modernizácie technológií.


V dôsledku automatizácie výroby môžu v priebehu desaťročia prísť o prácu milióny ľudí, ktorí začnú hľadať nové povolanie. Širokopásmový prístup k internetu prináša už teraz výnosnú prácu z domova, ktorá začína byť nesmierne produktívnou pre spoločnosti na celom svete. Pre polovicu sveta sa tak vytvára veľmi životaschopná možnosť zamestnať ľudí žijúcich v rozvojových krajinách. Medvedev varoval, že by malo byť hlavne v záujme korporácií a vlád, aby začali zmierňovať dopad týchto zmien na pracujúcich, inak budú hroziť čoraz masovejšie prejavy nespokojnosti a možné nepokoje nezamestnaného obyvateľstva.