Stovky demonštrantov bolo zadržaných počas neohlásených protestov v Moskve
12 | 06 | 2019 I Imrich Kovačič

Stovky protestujúcich sa zúčastnili na masovej demonštrácii v Moskve, aby podporili reportéra Ivana Golunova v ten istý deň, ako boli proti nemu zrušené obvinenia z predaja drog a rovnako mu bolo zrušené aj jeho domáce väzenie. Demonštrácia však nebola úradmi povolená, ktorí schválili na iný dátum.


Obvinenia z obchodovania s drogami proti investigatívnemu novinárovi Golunovovi, boli v utorok zrušené kvôli nedostatku dôkazov. 


Hlavný denník o tom informoval 11. júna 2019


Obvinenia ruského investigatívneho novinára Golunova sú neplatné.
Trestuhodný prípad, ktorý bol pravdepodobne vykonštruovaný proti ruskému investigatívnemu novinárovi, už vyvolal masové pouličné protesty a obvinenia polície z porušovania pravidiel. Prípad však dnes zaznamenal nečakaný obrat vo svojom vývoji.... Čítať ďalej
11 | 06 | 2019 | Imrich Kovačič

Policajti podozriví z podstrčenia dôkazov proti novinárovi boli postavení mimo služby až do interného vyšetrenia tohto prípadu.


Veľmi kontroverzný prípad korupcie v polícii podnietil širokú verejnosť k otvorenej krike, pričom zástancovia Golunova stále tvrdia, že novinár odhalil korupciu práve v radoch polície. Popredné médiá a verejní činitelia požadovali rýchle vyšetrenie podozrení z korupcie v polícii. V snahe zabrániť dotknutým osobám zamiesť tento incident pod koberec sa rozhodli Golunovovi priaznivci pokračovať v demonštráciách aj v stredu, napriek jeho prepusteniu. Moskovskí úradníci však vydali povolenie túto demonštráciu až na 16. júna a vyzvali obyvateľov, aby sa nezúčastnili stredajšieho zhromaždenia, kvôli jeho “nezákonnosti”.


Organizátori nepovolenej akcie vyzvali verejnosť k účasti na protestoch aj napriek tomu, že nedostali súhlas od mesta. Argumentovali však, že je to vôľa samotných ľudí, ktorí sa slobodne rozhodnú, či chcú v tento deň demonštrovať. Golunov po svojom prepustení povedal, že on osobne sa neplánuje zúčastniť demonštrácie.


Ruská polícia uviedla, že počas zhromaždenia bolo zadržaných asi 200 ľudí, hoci miestni aktivisti uvádzajú, že toto číslo je vyššie. Medzi zadržanými bol aj opozičný aktivista a kritik Kremľa, Alexej Navalnyj, ako aj mnoho novinárov a aktivistov. 



Aleksandr Brod, riaditeľ Moskovského úradu ľudské práva, kritizoval políciu a povedal, že zásahom voči demonštrantom zadržaním novinárov na zhromaždení „prekročili svoju autoritu“. Denníky ako Vedomosti, Kommersant, Meduza, Novaya Gazeta, Dozhd a Moskovská ozvena, okrem iného uviedli, že polícia zadržala aj ich novinárov. Počas dňa však miestne úrady informovali, že mnohí z nich boli prepustení z policajného zadržania.


https://youtu.be/AvcQIfI6-uQ

Podľa ruského práva si čas a miesto protestov, na ktorých sa zúčastňuje viac ako jedna osoba, vyžaduje súhlas miestnych orgánov a porušenie tohto pravidla sa považuje za priestupok.