SOCIALIZMUS V USA: 40 percent opýtaných je za výmenu kapitalizmu. Poznáme detaily
12 | 06 | 2019 I Roman Suchý

Štyridsať percent Američanov by radšej žilo v socialistickej než kapitalistickej krajine. Vyplýva to z najnovšieho prieskumu, podľa ktorého by ľavicový politický systém preferovala väčšina amerických žien, zatiaľ čo muži voči nemu zostávajú obozretní.


Fakt, že štyri z desiatich Američanov podporujú socializmus, podľa britského denníka The Guardian naznačuje, že je po desaťročiach stigmy opäť v kurze. O rehabilitáciu socializmu v americkej spoločnosti sa v posledných rokoch zaslúžil najmä kandidát na prezidenta Spojených štátov Bernie Sanders alebo populárna poslankyňa Snemovne reprezentantov Alexandria Ocasio-Cortézová.

Podľa prieskumu spoločnosti Axios majú respondenti rozdielne názory na to, čo vlastne socialistický politický systém znamená. Sedemdesiatšesť percent z nich sa zhodlo, že znakom socializmu je univerzálna zdravotná starostlivosť.

V strane Most-Híd je dusno. Cséfalvayová s Fedorom pôjdu na Bélov koberček
Na slovenskej politickej scéne je opäť dusno. Exminister Tomáš Drucker bol začiatkom týždňa prichytený na tajnom stretnutí s poslancami Národnej rady za Most-Híd Katarínou Cséfalvayovou a Martinom Fedorom. Členovia strany na seba nenechali dlho... Čítať ďalej
12 | 06 | 2019 | Roman Suchý


Sedemdesiatdva percent opýtaných sa domnieva, že pre socializmus je charakteristické bezplatné vzdelanie. Šesťdesiatosem percent si myslí, že je to mzda pokrývajúca existenčné minimum. Väčšina ľudí tiež uviedla, že by socializmus znamenal vysoké dane pre bohatých Američanov alebo veľké verejné výdavky.

Veľký počet respondentov sa zhodol na tom, že socializmus je spojený s niektorými nepriaznivými charakteristikami. Päťdesiatsedem percent z nich si myslí, že socializmus stojí za štátom riadenými médiami. Necelých päťdesiat percent vyhlásilo, že ide o systém závislý na diktatúre, ktorý úplne kontroluje súkromné ​​vlastníctvo.

Hoci socializmus viedol v juhoamerickej Venezuele k hladomoru a donútil tisícky obyvateľov k odchodu do USA, mnohí Američania ho vnímajú so sympatiami. Demokrati Sanders i Ocasio-Cortézovo ponúkajú ľuďom láskavejšiu a jemnejšiu formu socializmu, ktorá kombinuje centrálnu kontrolu peňazí s demokratickými voľbami. To, či by ho boli schopní sformovať, je už vec druhá.

Americké ženy a muži majú na socializmus odlišný názor. Kým päťdesiatpäť percent žien vo veku od osemnásť do štyridsaťpäť rokov uviedlo, že by radšej žili v socialistickej krajine, väčšina mužov by dala prednosť kapitalizmu.

"Taká je pravda americkej politiky. Ženy boli po celé desaťročia orientované na ľavicovú politiku, zatiaľ čo muži na pravicovú. V poslednej ankete sa to dobre ukázalo," opisuje odborník Felix Salmon.