Pápežovi Františkovi došla trpezlivosť. Do Poľska posiela svojho "čističa"
12 | 06 | 2019 I Roman Suchý

Katolícka cirkev v Poľsku, ktorá patrí medzi najsilnejšie na svete, sa zmieta v pedofilných škandáloch. Tamojšími biskupmi skôr ukrývaný než riešený problém sexuálneho zneužívania detí kňazmi sa v krajine natoľko rozrástol, až nakoniec pápež František stratil trpezlivosť, informujú novinky.cz.


V stredu príde na jeho pokyn do Poľska arcibiskup Charles Scicluna, špeciálny splnomocnenec Vatikánu pre boj s pedofíliou v radoch katolíckej cirkvi, aby "v tejto hanebnej veci urobil v Poľsku konečne poriadok".

Tento 60-ročný právnik a vysoký cirkevný hodnostár je dnes už legendou. Tam, kde sa zjaví, nekompromisne odhaľuje nezvrátiteľné a škandalózne dôkazy. Prípady sexuálneho zneužívania detí úspešne vyšetroval v Mexiku, Škótsku či v USA. Hlavnú úlohu zohral aj pri odhalení pedofilných zločinov katolíckych duchovných v Čile, ktoré podrobne opísal na viac ako dvoch tisícoch stranách správy.

V strane Most-Híd je dusno. Cséfalvayová s Fedorom pôjdu na Bélov koberček
Na slovenskej politickej scéne je opäť dusno. Exminister Tomáš Drucker bol začiatkom týždňa prichytený na tajnom stretnutí s poslancami Národnej rady za Most-Híd Katarínou Cséfalvayovou a Martinom Fedorom. Členovia strany na seba nenechali dlho... Čítať ďalej
12 | 06 | 2019 | Roman Suchý


Keďže zverejnené fakty o praktikách čílskych duchovných bola tamojším biskupom dobre známe, ktorí dokonca zvrhlého kňaza vedome a dlhodobo kryli, povolal pápež František všetkých 34 biskupov z tejto juhoamerickej krajiny do Vatikánu, aby vzápätí prijal ich demisiu.

Následne poveril arcibiskupa Scicluna, ktorý počas vyšetrovacej misie úzko spolupracoval s čílskym generálnym prokurátorom Jorgem Abbottom, aby osobne dohliadol na čistky v tamojšej katolíckej cirkvi. Čilské liberálne médiá vtedy prekrstili Scicluna na "pápežovho čističa".

Vie sa o ňom, že vopred nikdy neohlasuje svoje zámery, s ktorými do tej či onej krajiny prichádza. Známy je však jeho postoj, že "v katolíckej cirkvi nie je miesto pre sexuálnych zločincov, akými sú pedofili". Pripomenul, že pre katolíkov v každej krajine je záväzné svetské právo.

Poľský episkopát v minulých dňoch vydal pastiersky list, v ktorom sa ospravedlnil veriacim, že neurobil všetko pre to, aby predišiel sexuálnym škandálom duchovných. Stalo sa tak však až po tom, čo cez 23 miliónov Poliakov videlo na internete dokumentárny film odhaľujúci trestné činy kňazov-pedofilov a takmer 80 percent ľudí v prieskumoch obvinilo zo vzniknutej kritickej situácie episkopát a žiadalo jeho demisiu.

Vo viac ako stočlennom poľskom episkopáte "majú väčšinu biskupi, ktorí sú v skutočnosti proti penalizáciu sexuálneho zneužívania detí kňazmi". "Hrozivým tempom sa predlžuje zoznam biskupov, ktorí sami zneužívali tých najmenších, alebo vedome kryli kňazov-pedofilov tak, že ich prekladali z jednej farnosti do druhej," upozornila poľská Gazeta Wyborcza. "Poľskú katolícku cirkev postihla rakovina pedofílie, ale ona sama nie je schopná sa z tejto choroby vyliečiť. Potrebuje radikálnu liečbu, možno takú, akú arcibiskup Scicluna naordinoval v Čile," podotkol Onet.pl.

Gazeta, s odvolaním sa na zistenia protipedofilnej nadácie Nebojte sa, zverejnila v utorok na webe mená a fotografie 19 poľských biskupov, ktorí kryli kňazov-pedofilov. Kryli ich tak, že zatajovali ich trestné činy spáchané na deťoch a kňaza prekladali z farnosti do farnosti, keď prasklo, čoho sa dopúšťajú.