„Nové pravidlá dôvery a bezpečnosti“: Macron chce, aby boli väzby EÚ s Moskvou nezávislé od NATO a USA
12 | 06 | 2019 I Imrich Kovačič

Európa by si nemala nechať diktovať od NATO a mala by obnoviť vzťahy s Ruskom, zdôraznil francúzsky prezident Emmanuel Macron a vyzval na „strategickú diskusiu“ s Moskvou o vzájomných vzťahoch.


„Európa ... musí vybudovať nové pravidlá dôvery a bezpečnosti s Ruskom a nemala by len súhlasiť s NATO,“ povedal Macron v rozhovore pre švajčiarsky televízny kanál RTS. „Je potrebné vybudovať nezávislé vzťahy len medzi Európou a Ruskom.“


Hoci Macron tvrdil, že existujú nezhody medzi Moskvou a Bruselom, najmä v otázke Ukrajiny, trvá na tom, že úlohu Ruska vo svetových záležitostiach nemožno podceňovať. Európa, zdôraznil francúzsky prezident, potrebuje Moskvu, aby vyriešila hlavné bezpečnostné otázky. Poukázal pri tom na vysoko úspešnú protiteroristickú kampaň Ruska v Sýrii.


"Musíme dosiahnuť strategickú dohodu, takže tento týždeň budem mať ďalšie, dlhé a intenzívne rozhovory s Vladimirom Putinom a G7,” zdôraznil Macron. „Panujú medzi nami síce nezhody, ale spolupracujeme. Nebolo by dobré opustiť Rusko a nechať ho Číne,“ dodal a pripomenul, že Európa by nemala „nikdy nezabudnúť na cenu, ktorú zaplatil Sovietsky zväz“ v druhej svetovej vojne za oslobodenie kontinentu od nacistického Nemecka.


Vzhľadom na to, že Macron prevzal predsedníctvo Francúzska vrámci EÚ, obnovil aj ambiciózne plány na vytvorenie vlastnej spoločnej vojenskej sily EÚ. Hovorí o skutočnej „európskej armáde“ ako reálnej záruke bezpečnosti kontinentu. Macronova iniciatíva tak ide mimo záujmy amerického prezidenta Donalda Trumpa, ktorý chce, aby členské štáty NATO platili viac za svoj “americký bezpečnostný dáždnik”.


Macron je znepokojený bezpečnosťou Európy a kritizuje rozhodnutie Trumpa, odstúpiť od desaťročia trvajúcej Zmluvy o likvidaci rakiet stredného a krátkého doletu s Ruskom (INF).


Uprostred prebiehajúcich obchodných sporov medzi Bruselom a Washingtonom, vyzval francúzsky líder EÚ, aby sa stala nezávislejšou od svojho kľúčového spojenca na druhej strane Atlantiku. Tento krok už vyvolal nahnevané reakcie zo strany USA.