E-Kasa má problémy. Štát vám až do októbra nedá pokutu za omeškanie. Poznáme detaily
12 | 06 | 2019 I Aneta Leitmanová

Koalícia chce odložiť do októbra povinné pripojenie všetkých pokladníc k webu finančnej správy. Ministerstvo financií navrhlo, aby platcovia daní nedávali až do októbra pokuty za nepoužívanie online pokladníc podnikateľom, ktorí aspoň do konca júna prejavili záujem o eKasy, informuje Denník N.


Aby podnikatelia nedostali pokutu za meškanie, musia splniť tieto požiadavky navrhnuté vládou:

  • musia preukázať, že si záväzne objednali online registračnú pokladnicu u výrobcu alebo distribútora, ktorému bolo vydané rozhodnutie o certifikácii pokladnice

  • a zároveň požiadali o pridelenie kódu pokladnice do 30. júna


Vláda tieto podmienky schválila, na najbližšej schôdzi parlamentu ho majú poslanci prerokovať v skrátenom legislatívnom konaní.

DVA PRIESKUMY: Kiska mieša karty v slovenskej politike, Focus mu nameral 6,2 percenta. Najhoršie dopadla SaS
Agentúra FOCUS uskutočnila v dňoch 1.6. – 11.6.2019 prieskum verejnej mienky formou osobného dopytovania. Výberovú vzorku tvorilo 1017 respondentov, ktorí reprezentujú populáciu SR vo veku nad 18 rokov z hľadiska pohlavia, veku, vzdelania,... Čítať ďalej
12 | 06 | 2019 | Roman Suchý


"Vzhľadom na nedostatočné pokrytie trhu on-line registračnými pokladnicami je potrebné v záujme ochrany podnikateľských subjektov prijať príslušné opatrenie. Preto sa navrhuje pre tých podnikateľov, ktorí nebudú mať včas uvedené on-line registračné pokladnice do prevádzky ustanoviť zo zákona odklad ukladania pokút za ustanovených podmienok," uvádza ministerstvo v dôvodovej správe k návrhu.

Dokopy je na Slovensku 230-tisíc registračných pokladníc, ktorých sa toto nové vyhlásenie týka. Z toho dnes využíva virtuálnu pokladnicu 60-tisíc podnikateľov.

Finančná správa registruje 75 tisíc kás, ktoré sú zaevidované, že na ne požiadali registráciu. Ostáva ešte 102 tisíc pokladníc, ktoré ešte ani nemajú podanú žiadosť.