Čína žiada Indiu, aby sa s ňou spojila v snahe odvrátiť šikanózne obchodné praktiky USA
12 | 06 | 2019 I Imrich Kovačič

Čínske úrady vyzvali indickú vládu, aby sa pripojila k úsiliu ďalších krajín účinne kompenzovať potenciálne negatívny vplyv „protekcionistickej“ a „jednostrannej“ obchodnej politiky zo strany USA, ktorá v posledných mesiacoch stupňuje napätie a strach po celom svete.


Podľa čínskeho ministra zahraničných vecí Zhanga Hanhuiho sa môžu „obchodné vzťahy medzi Čínou a USA”, ale aj strach z možných negatívnych dopadov “obchodných sporov medzi USA a Indiou“, stať kľúčovým predmetom rozhovorov medzi oboma štátmi, ktoré podľa neho Washington šikanuje.


„Obchodný protekcionizmus a unilateralizmus sú na vzostupe. Ako reagovať na praktiky šikany Spojených štátov v súvislosti s ich obchodným protekcionizmom sú dôležitou a nanajvýš aktuálnou otázkou,“ povedal Zhang.


Výzva prichádza tesne pred plánovaným summitom Šanghajskej organizácie pre spoluprácu (SCO), ktorá sa tento týždeň začne v kirgizskom hlavnom meste Biškeku. Očakáva sa, že čínsky prezident Si Ťin-ping sa stretne so svojím indickým partnerom, premiérom Narendrom Modim, na okraji tohto podujatia.


Minister zdôraznil, že hlavy štátov majú potenciál dosiahnuť hlbšie porozumenie v otázke „presadzovania spravodlivosti k protikladu obchodného protekcionizmu“ v celosvetovom obchode. Okrem toho Zhang vyjadril nádej, že sa susedné krajiny dohodnú aj na dvojstrannej obchodnej spolupráci.


Čína, ktorá je v otvorenom obchodnom konflikte s USA, je nútená hľadať nových obchodných spojencov a partnerov. Biely dom doposiaľ uvalil na Čínu miliardové clá, pričom Peking ich vrátil späť recipročným spôsobom. Obchodná vojna zaznamenala svoju ďalšiu eskaláciu po bezprecedentne intenzívnom tlaku USA, ktoré vylúčili čínskeho technologického giganta Huawei z amerických a európskych trhov.


Posledné útoky Spojených štátov na svojho dlhoročného juhoázijského obchodného partnera mali významne negatívny vplyv na vzájomné vzťahy Washingtonu s Novým Dillí. V minulom roku USA uvalili na Indiu 25 % clá na dovoz ocele a 10 % na hliník. Začiatkom tohto mesiaca bola krajina oficiálne vylúčená zo Všeobecného systému preferencií, teda dohody o bezcolnom dovoze, podľa ktorej bolo možné vyviezť na americký trh ročne viac ako 5 miliárd dolárov.


Okrem toho americká administratíva prinútila Indiu, aby prestala kupovať ropu z Iránu a Venezuely a nariadila jej, aby zrušila nákup systému protivzdušnej obrany S-400 z Ruska.