Chemická kastrácia: Alabama zavádza nový pedofilný zákon
12 | 06 | 2019 I Imrich Kovačič

V USA, v štáte Alabama, prijali zákon, ktorý súdu umožňuje, aby niektorých pedofilov odsúdili na chemickú kastráciu. Informáciu zverejnil Senát štátu Alabama na svojom portáli. 


Novoprijatý zákon ukladá trest chemickej kastrácie tým, ktorí boli uznaní vinnými zo spáchania sexuálneho trestného činu voči osobe mladšej ako 13 rokov. Po novom budú musieť odsúdení minimálne mesiac pred svojim prepustením, brať lieky na znižovanie sexuálnej potencie (libida). Súd potom rozhodne, kedy to už nie je potrebné. Od páchateľov sa bude vyžadovať, aby si za lieky zaplatili.


V súčasnosti už existuje sedem štátov, vrátane Louisiany a Floridy, so zákonmi o chemickej kastrácii. Návrh zákona bol podpísaný guvernérkou Alabamy, Kay Iveyovou tento týždeň. "Je to krok smerom k ochrane našich detí v Alabame," povedala guvernérka.


Opatrenie navrhol jeden zo zástupcov republikánov, Steve Hurst. Uviedol, že k tomuto kroku ho viedol rozhovor s jednou z maloletých obetí v organizácii pestúnskej starostlivosti.


Návrh zákona bol kritizovaný americkým občianskym združením Alabama. Výkonný riaditeľ Randall Marshall povedal, že „Vôbec nie je jasné, či to má aj nejaký reálny účinok a či je to lekársky podložené. Keď štát začne experimentovať s ľuďmi, myslím si, že je v rozpore s ústavou."


Chemická kastrácia je liečba, obvykle podávaná vo forme tabliet alebo injekciou. Blokuje produkciu testosterónu a ovplyvňuje sexuálne túžby jednotlivca. Pri prerušení liečby sa však zvyčajne dostaví recidíva.


V roku 2009 sa niekoľko väzňov v Spojenom kráľovstve zúčastnilo pilotného projektu, v ktorom boli chemicky kastrovaní. Testy sa vykonávali na odsúdených s "vysokou úrovňou sexuálneho vzrušenia, alebo intenzívnou či naliehavou sexuálnou fantáziou”. Testovaní odsudení boli v projekte dobrovoľne. Súdny psychiater, Don Grubin povedal, že všetci testovaní vakazovali „výrazné zmeny vo svojom správaní“.


V roku 2016 Indonézia prijala podobný zákon, ktorým povolila chemickú kastráciu, ako formu miernejšieho trestu oproti zaužívaným popravám odsúdených pedofilov. V tej dobe, Prijo Sidipratomo z indonézskej asociácie lekárov označil chemickú kastráciu za "škodlivú" a "porušujúcu ľudské práva”. Južná Kórea prijala zákon o chemickej kastrácii už v júli 2011. Doposiaľ nie sú k dispozícii žiadne relevantné lekárske závery o prospešnosti takýchto zákrokov. Doterajšie výskumy však ukazujú, že zmeny v správaní odsúdených sa po liečbe výrazne zmenili. Ako výrazne je však táto liečba pre jej používateľov nebezpečná žiadna správa nehovorí.