Už sa vie, kde sa nachádza najdrahší obraz na svete! Je v tom ale malý háčik
11 | 06 | 2019 I Roman Suchý

Najdrahší obraz sveta Salvator Mundi, teda Spasiteľ sveta od Leonarda da Vinciho, ktorý sa v roku 2017 vydražil za závratných 450 miliónov dolárov, sa najskôr nachádza na luxusnej jachte saudského korunného princa Muhammada bin Salmána. Ten je podozrivý z nariadenia vraždy novinára, ktorý sa o ňom vyjadroval kriticky.


Obraz s rozmermi 65 krát 45 centimetrov na orechovom dreve, dražený v roku 2017, najskôr vydražil saudský princ Badr bin Abdalláh, ktorý konal v zastúpení korunného princa. Aukčná sieň túto informáciu nepotvrdila.

Obraz Salvator Mundi, na ktorom Kristus vystupuje z temnôt, jednou rukou žehná svetu a v druhej drží priesvitnú guľu, mal byť vystavený vlani v septembri v múzeu Louvre Abú Zabí, ktoré je partnerom parížskeho múzea. Múzeum emirátov však oznámilo odklad výstavy. Ministerstvo kultúry a turistiky emirátu vtedy ubezpečilo, že je majiteľom obrazu.

Na konci mája kotvila 134 metrov dlhá jachta, ktorú postavila talianska lodenica Fincantieri, v egyptskom prístave Šarm aš-Šajch v Červenom mori. Informovala o tom vtedy agentúra Bloomberg.

Greenpeace odkazuje vláde: Uhlie patrí do múzea!
Organizácia Greenpeace natočila v spolupráci s mladými ľuďmi odkaz slovenskej vláde. V tematickom videu sa pýta, kedy Slovensko ohlási koniec ťažby a spaľovania uhlia a prestane prispievať k ničeniu životného prostredia a prehlbovaniu klimatickej... Čítať ďalej
11 | 06 | 2019 | TASR


Nie je to však jediná drahá maľba na mori. Britský obchodník a vlastník futbalového klubu Tottenham Joe Lewis si na svojej jachte Aviva zavesil Triptych britského maliara Francisa Bacona, ktorého cena sa odhaduje na 70 miliónov dolárov.

Niektorí odborníci o pravosti obrazu pochybujú. Pripisujú ho skôr Leonardovej dielni než samotnému Leonardovi. Nepresná anatómia, detaily maľby alebo chýbajúca korešpondencia, ktorá by to potvrdzovala, sú argumentmi v ich prospech.

Parížsky Louvre chce dielo tento rok vystaviť na veľkej výstave usporiadanej pri príležitosti 500. výročia smrti tohto jedinečného renesančného umelca.