Trump požaduje, aby India znížila clá Harleyov na nulu. Aké má šance?
11 | 06 | 2019 I Imrich Kovačič

India musí znížiť dovozné clá na americký tovar, najmä motocykle a to na nulu. Uprostred zvyšujúceho sa obchodného napätia s Indiou to požaduje prezident Donald Trump, zdôrazňujúc, že USA už nebudú „okrádané“.


Motocykle Harley Davidson musia byť dovážané do Indie v ich pôvodnej hodnote, povedal Trump Joeovi Kernenovi, legendárnemu americkému výrobcovi motocyklov, ktorý sa snaží uchytiť sa na jednom z najväčších svetových trhov. 


Miliardár prezidenta Trumpa pochválil za jeho úspech v minulom roku znížiť dovozné prirážky na americké motocykle na polovicu. Trump však ostáva odhodlaný donútiť Indiu k ďalším ústupkom.


„Pozrite sa na Indiu... mali 100% prirážky na motocykle... zavolal som premiérovi Modimu a povedal som mu, že je to neprijateľné. On ich znížil o 50 % na základe jedného telefonátu,“ povedal Trump v pondelok. “Povedal som, že aj tak je to stále neprijateľné, pretože je to 50% za nič. Je to proste neprijateľné. A pracujú na tom,” vysvetlil.


Americký prezident aj naďalej háji svoju tvrdú protekcionistickú politiku, ktorá priviedla jeho administratívu do sporov už s mnohými tradičnými obchodnými partnermi.


RADÍME: Aj invalidný dôchodok sa môže počas jeho poberania zvyšovať
Pri invalidnom dôchodku zákon o sociálnom poistení nestanovuje žiadnu minimálnu výšku či hranicu, ktorú by mal poberateľ invalidného dôchodku dostávať zo Sociálnej poisťovne. Výška invalidného dôchodku závisí od toho, ako dlho poistenec predtým... Čítať ďalej
11 | 06 | 2019 | TASR

„Sme ako banka, ktorú chce každý okradnúť. A robia to už dlho,“ tvrdil Trump a prisľúbil, že bude naďalej pracovať na znížení obchodného deficitu vo výške 800 miliárd USD. „Už nie sme blázni. Nie sme bláznivá krajina, ktorá to robí zle.“


Indické obchodné vzťahy s USA sa zhoršujú, keďže Trump aj naďalej diktuje svoje obchodné podmienky. V minulom roku zaviedol Washington na Indiu 25 percentné clá na oceľ a 10 % na hliník. Tento mesiac bola navyše India oficiálne vyňatá aj zo Všeobecného systému preferencií (dohody o bezcolnom dovoze), na základe ktorej bolo možné vyviezť na americký trh ročne tovar za viac ako 5 miliárd dolárov. Okrem toho prinútil Biely dom Indiu, aby prestala nakupovať ropu z Iránu a Venezuely a nariadila jej, aby zrušila nákupy systémov protivzdušnej obrany S-400 z Ruska.


Nové Dillí, ktoré opakovane zdôrazňovalo, že neohrozí svoj hospodársky rozvoj a neohrozí ani svoju národnú bezpečnosť, bude tento mesiac hostiť amerického ministra zahraničných vecí. Mike Pompeo odcestuje do Indie za účelom „rozšírenia partnerstva“ na podporu vízie indo-pacifického regiónu.