Tempo inflácie v Česku zrýchlilo na 2,9 percent. Čo zdraželo najviac?
11 | 06 | 2019 I Roman Suchý

České spotrebiteľské ceny v máji medziročne zrýchlili rast inflácie na 2,9 percenta z aprílových 2,8 percent. Zdraželo najmä bývanie a niektoré potraviny, napríklad zemiaky. Lacnejšie boli odevy a poštové a telekomunikačné služby. Informoval o tom dnes Český štatistický úrad.


Spotrebiteľské ceny v Česku vzrástli oproti aprílu o 0,7 percenta. Ovplyvnili to najmä vyššie ceny potravín a nealkoholických nápojov. Tie boli oproti minulému máju vyššie o 2,8 percenta. Cena zemiakov stúpla o 88,4 percent, piva o 7,2 percenta a mäsa o 2,2 percenta.

Na medziročnom zvyšovaní cenovej hladiny sa podpísali aj ceny bývania, kde zdraželo nájomné o 3,3 percenta, vodné a stočné o 2,6 percenta a o 12,5 percenta elektrina. Medziročne drahšie bolo tiež poistenie, finančné služby, alkohol, tabak a stravovacie a ubytovacie služby.

NEŠŤASTIE: Z balkóna hotelovej izby v Jasnej vypadol srbský mladík
Horskí záchranári zasahovali v noci z pondelka na utorok pri jednom z hotelov v Jasnej v Demänovskej doline. Z balkóna hotelovej izby vypadol 19-ročný mladík zo Srbska. Čítať ďalej
11 | 06 | 2019 | TASR


Na druhú stranu odevy medziročne zlacneli o 3,1 percenta a ceny za poštu a telekomunikácie o 1,3 percenta.

V medzimesačnom porovnaní stúpli ceny potravín a nealkoholických nápojov o 6,2 percenta, čo ovplyvnila najmä drahšia zelenina. Cena zemiakov vzrástla o 11,1 percenta. Oproti aprílu boli vyššie aj ceny za bývanie a za pohonné hmoty.