Ropa by mohla klesnúť na 30 USD za barel, varuje ruský minister energetiky
11 | 06 | 2019 I Imrich Kovačič

Existuje riziko, že by ceny ropy mohli klesnúť až na 30 dolárov za barel. OPEC a jeho spojenci pod vedením Ruska by mohli do konca roka vyťažiť viac ropy, než je momentálny dopyt na trhu, povedal ruský minister energetiky Alexander Novak.


Ruský minister financií Anton Siluanov povedal, že cena ropy by mohla klesnúť na 30 dolárov za barel, ak by sa OPEC a jeho partneri nedohodli na predĺžení výrobných obmedzení, ktoré sú v platnosti iba do konca júna.


Novak bol vyzvaný komentovať Siluanove vyjadrenie a novinárom potvrdil, že takýto scenár prudkého poklesu cien nemožno vylúčiť. Veľa bude závisieť od situácie na trhu s ropou v druhej polovici tohto roka. Najmä v treťom štvrťroku sa pod ceny ropy podpíšu prebiehajúce obchodné vojny, ako aj všetky platné sankcie.


„Existuje naozaj vážne riziko nadmernej ťažby. Musíme to však celkovo hlbšie analyzovať a pozrieť sa, ako sa budú udalosti vyvíjať v júni, aby sme prijali vyvážené rozhodnutie na spoločnom stretnutí OPEC+ v júli tohto roku,“cituje Novaka agentúra Reuters.


Novak sa zúčastnil na spoločnom brífingu so saudským ministrom energetiky Khalídom al-Falihom. Ten prišiel do Ruska na stretnutie s Vladimírom Putinom len niekoľko týždňov pred tým, ako sa OPEC a jeho partneri pod vedením Ruska rozhodnú, ako budú postupovať v politike riadenia trhu s ropou. Spoločne ju realizujú od roku 2017.


OPEC sa blíži k dosiahnutiu predĺženia dohody na zníženie ťažby aj po júni, povedal al-Falih. Dodal, že hlavným bodom bude teraz kalibrácia limitov v skupine producentov ropy v čele s Moskvou, ktorí nie sú členmi OPEC.


Rusko sa nedomáha príliš vysokých cien ropy, privítalo by aj cenu na úrovni 60 - 65 USD za barel. “Cena, s ktorou v súčasnosti obchoduje Brent, považujem za celkom uspokojivú“, povedal Putin minulý týždeň po stretnutí.


Saudská Arábia však potrebuje na vyrovnanie svojho rozpočtu cenu ropy na úrovni 85 USD za barel, takže vedúci predstavitelia oboch skupín OPEC+ majú (opäť) rozdielne názory na „primeranú cenu“ ropy.


Po rozhovoroch s najvyššími predstaviteľmi Ruska povedal al-Falih, ktorý zastupuje záujmy Saudskej Arábie: „Som si celkom istý, že zo strany OPEC súhlasí takmer každý s tým, že musíme rozšíriť Vyhlásenie o spolupráci.“  „Myslím si, že zostávajúcou krajinou, ktorá pristúpi na palubu, je teraz Rusko,“ dodal.