Revolučný objav! Starnutie nie je len jednosmerný proces, o pár rokov môže byť všetko inak
11 | 06 | 2019 I Aneta Leitmanová

Vedci zrejme objavili spôsob, ako "omladiť" ľudské bunky, vďaka čomu by sa mohla zvýšiť dĺžka života až na 108 rokov. Výskumníci tvrdia, že by mohli predĺžiť dĺžku života vďaka "preprogramovaniu" tela. Štúdia na túto tému bola publikovaná v odbornom časopise Cell.


Ak by sa tento laboratórny test podarilo previesť do praxe a aplikovať ho na ľudských pacientoch, mohli by ľudia žiť priemerne až o tretinu dlhší život. Vedci tvrdia, že ich metóda dokáže udržať na uzde zradné známky starnutia, akými sú vráskavá koža, šedivé vlasy či bolesti.

Odborníci zo Salk Institute v Kalifornii sú presvedčení, že dokážu v raných fázach zvrátiť charakteristické znaky starnutia. Zistili, že určitá komplexná génová terapia zameraná na ľudské kožné bunky spôsobí ich omladenie, teda aspoň v laboratórnych podmienkach.

Pokusy na myšiach dokázali predĺžiť dĺžku ich života až o 30 percent. Odborníci pripúšťajú, že výskum je vo veľmi ranom štádiu a môže trvať až 10 rokov, kým sa taký druh terapie dostane do fázy klinických testov.

"Starnutie je veľmi neznámy proces, ktorému zatiaľ príliš nerozumieme. Čo je to starnutie naozaj nevieme. Poznáme jeho dôsledky. Ale aké sú príčiny?," pýta sa profesor Juan Carlos Izpisua Belmonte.

"Mnohí z nás veria, že starnutie je neupraviteľný proces, nie je to niečo, s čím môžeme manipulovať. Tieto pozorovania ukazujú pravý opak," vraví šéf vedeckého tímu.

Matečná ide opäť rozdávať. Poľnohospodári získajú za sucho v roku 2017 chabých 21 miliónov eur
Pôdohospodárska platobná agentúra (PPA) začala od utorka do 10. júla prijímať žiadosti poľnohospodárov o kompenzáciu strát za sucho v roku 2017 "Sucho 2017". Poľnohospodári môžu okrem toho požiadať aj o štátnu pomoc na platby poistného v... Čítať ďalej
11 | 06 | 2019 | TASR


"Naša štúdia ukazuje, že starnutie nemusí postupovať len v jednom smere. Starnutie by mohlo byť zvrátené," hovorí jeden z autorov štúdie, ktorá poskytuje pohľad do bunkových mechanizmov starnutia,ale aj možných nových liečebných metód vedúcich k zlepšeniu ľudského zdravia či dokonca k dlhovekosti.