Obvinenia ruského investigatívneho novinára Golunova sú neplatné.
11 | 06 | 2019 I Imrich Kovačič

Trestuhodný prípad, ktorý bol pravdepodobne vykonštruovaný proti ruskému investigatívnemu novinárovi, už vyvolal masové pouličné protesty a obvinenia polície z porušovania pravidiel. Prípad však dnes zaznamenal nečakaný obrat vo svojom vývoji. Obvinenie proti Ivanovi Golunovovi bolo zrušené z dôvodu nedostatku dôkazov o akomkoľvek protiprávnom konaní, oznámil to pred chvíľou ruský minister vnútra Vladimir Kolokolčev.


Dôkazy zhromaždené proti novinárovi, moskovskou protidrogovou jednotkou, ktorá ho minulý týždeň obvinila z obchodovania s drogami, boli podrobené opätovnému preskúmaniu. “Nové zistenia však ukázali, že predložené dôkazy sú neplatné”, uviedol minister. Dodal, že novinár bude prepustený z domáceho väzenia, ktoré mu nariadil súd v sobotu.


Golunov bol zadržaný vo štvrtok minulý týždeň, pričom policajti tvrdili, že v jeho vlastníctve našli drogy a označili ho za drogového dílera. Novinár obvinenia poprel a povedal, že dôkazy boli podstrčené políciou ako odplata za jeho investigatívnu žurnalistiku o miestnych policajných orgánoch. Prípad v Rusku vyvolal rozsiahle pobúrenie, pričom popredné médiá a verejní činitelia požadovali rýchlu previerku v prípade podozrenia z korupcie polície.