Lekári vyzývajú Richtera, aby odstúpil. Dôvodom má byť Sociálna poisťovňa
11 | 06 | 2019 I Zuzana Vargová

Slovenská lekárska komora (SLK) vyzýva ministra práce, sociálnych vecí a rodiny Jána Richtera (Smer-SD), aby prijal politickú zodpovednosť za konanie Sociálnej poisťovne (SP) a zvážil odchod zo svojej funkcie.


Veľký senát Najvyššieho súdu SR vydal 30. apríla rozhodnutie o tom, že postup SP, ktorá žiadala od lekárov platby poistného a penále v súvislosti s licenciami na výkon samostatnej zdravotníckej praxe (licencie L1A) bol v rozpore so zákonom. Od stoviek ambulantných lekárov požadovala doplatenie nemocenského a dôchodkového poistenia za niekoľko rokov. Spolu s penále išlo podľa SLK v niektorých prípadoch o tisícky eur.

Ide najmä o tých, ktorí ukončili poskytovanie zdravotnej starostlivosti ako fyzické osoby a po reforme v roku 2005 si pretransformovali ambulancie na spoločnosti s ručením obmedzeným,“ priblížil prezident SLK Marian Kollár. Viacerí lekári sa podľa neho v SP odhlásili z povinného poistenia, no nezrušili licencie L1A, ktoré majú charakter živnosti. Samostatne však neumožňujú poskytovať zdravotnú starostlivosť a teda ani prakticky živnosť vykonávať.

V roku 2015 vyšiel zákon, podľa ktorého má SLK povinne nahlasovať všetkých, ktorí majú licenciu L1A. SP požiadala SLK o zoznam lekárov s licenciou, no neskúmala, či lekár zdravotnú starostlivosť ako samostatne zárobkovo činná osoba naozaj vykonáva,“ tvrdí Kollár. Následne SP žiadala od týchto lekárov doplatenie poistného a penále. Problém sa podľa neho týka približne 600 lekárov, vrátane držiteľov licencie, ktorí medzičasom ukončili poskytovanie zdravotnej starostlivosti a išli do dôchodku, prípadne už zomreli.

Zástupcovia SLK podľa Kollára opakovane situáciu vysvetľovali, niekoľkokrát oslovili Ministerstvo zdravotníctva SR, Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR aj SP. Podali tiež podnet na Generálnu prokuratúru SR na preskúmanie zákonitosti postupu SP a odporučili lekárom, aby požadované peniaze neplatili a súdili sa. Začiatkom marca 2017 SLK usporiadala protestné zhromaždenie pred MPSVR SR a ministrovi Richterovi odovzdala otvorený list. Richter si podľa zástupcov SLK ani raz nenašiel čas, aby sa s nimi stretol.

RADÍME: Aj invalidný dôchodok sa môže počas jeho poberania zvyšovať
Pri invalidnom dôchodku zákon o sociálnom poistení nestanovuje žiadnu minimálnu výšku či hranicu, ktorú by mal poberateľ invalidného dôchodku dostávať zo Sociálnej poisťovne. Výška invalidného dôchodku závisí od toho, ako dlho poistenec predtým... Čítať ďalej
11 | 06 | 2019 | TASR


Tento problém vôbec nemusel vzniknúť, ak by sa od začiatku komunikovalo na odbornej úrovni a zástupcovia štátu by postupovali v záujme všetkých dotknutých subjektov,“ tvrdí Kollár. Richter podľa neho nemá morálne právo a legitimitu naďalej zostávať vo funkcii ministra práce, sociálnych vecí a rodiny.

Jedným z dotknutých lekárov je aj viceprezident Regionálnej lekárskej komory v Nitre Emil Jurkovič, od ktorého SP ešte v roku 2015 žiadala 5590 eur. „Opakovane som posielal odvolania, ktorým ale nevyhoveli a peniaze som zaplatil, lebo som sa obával exekútora,“ povedal Jurkovič.

Nová strana na obzore? Tomáš Drucker sa už stretol aj s poslancami Mostu
Drucker už dávnejšie avizoval vznik nového politického subjektu, ktorý teraz začína naberať reálne kontúry. Informácie priniesla dnes ráno Pluska. Čítať ďalej
11 | 06 | 2019 | Roman Suchý


SLK teraz bude prostredníctvom svojich právnych zástupcov radiť lekárom, ktorí požadované poistné a penále zaplatili, ako postupovať a požadovať náhradu škody, respektíve vrátenie peňazí. „Rozhodnutia Sociálnej poisťovne o predpísaní poistného sú právoplatné. Tieto rozhodnutia musia byť zrušené a vzhľadom na uplynutie lehoty je možné už len podať podnet prokurátorovi,“ hovorí právnik Zdeno Senéši. „Ten podá protest voči rozhodnutiu SP a ak mu SP nevyhovie, prokurátor môže podať žalobu na súd,“ vysvetlil.