Komentár Imricha Kovačiča: Trumpov "modus operandi" je vytvárať tlak, urážať a vyhrážať sa
11 | 06 | 2019 I Imrich Kovačič

Americký prezident Donald Trump vyslovil tvrdé hrozby voči Číne, ktoré by mali podľa neho priniesť výsledky v obchodnej vojne s Pekingom. Čínsky prezident Si Ťin-ping však odmieta hrať podľa jeho pravidiel.


„Trumpov modus operandi je dávať ultimáta, urážať a dokonca aj hroziť, aby sa protivník ocitol pri rokovaniach pod psychickým tlakom,“ zhodnotil amerického prezidenta Jack Rasmus, profesor politickej ekonómie na College of Saint Mary v Kalifornii. "Je to jeho spôsob, ako získať kontrolu nad agendou vyjednávania hneď od začiatku. Protivník reaguje na hyperboly a Trump odtiaľ vedie rokovanie. V pláne má dosiahnuť niečo menej, ale začína od extrému."


Vždy keď sa americkému prezidentovi podarí získať nejaké úľavy od zahraničných partnerov, “chvastá sa a preháňa, čo všetko dosiahol", aby tým zapôsobil na svojich voličov, tvrdí ekonóm. Dodal, že Trump chce iba dokazovať, že rokovať so zahraničnými vládami je "ťažké". "To je aj podstata jeho ekonomického nacionalizmu."


Hlavný denník priniesol správu, ktorá to dokumentuje 11. júna 2019
Trump požaduje, aby India znížila clá Harleyov na nulu. Aké má šance?
India musí znížiť dovozné clá na americký tovar, najmä motocykle a to na nulu. Uprostred zvyšujúceho sa obchodného napätia s Indiou to požaduje prezident Donald Trump, zdôrazňujúc, že USA už nebudú „okrádané“. Čítať ďalej
11 | 06 | 2019 | Imrich Kovačič

V skutočnosti je postoj prezidenta Trumpa k zahraničnej politike formovaný „neokonzervatívcami a tvrdými predstaviteľmi“ v jeho tíme. Radia sa medzi nich aj poradca pre národnú bezpečnosť John Bolton či minister zahraničných vecí Mike Pompeo, ktorý je hlavným ideovým „našepkávačom“.


Prezident sa snaží využiť svoje zvyčajné rozhodné vyjadrenia v prebiehajúcej obchodnej vojne, ale Čína nehrá podľa jeho pravidiel. Čínsky prezident Si Ťin-ping sa zatiaľ, ako sa hovorí, nechytil na „návnadu“. Trump svojou povahou iba zintenzívnil požiadavky a ultimáta.


Spojené štáty a Čína sa ocitli v obchodnej vojne potom, čo prezident Trump zvýšil clá na čínsky tovar, pričom obvinil Peking z využívania výhod na úkor americkej ekonomiky.


Hlavný denník o dôsledkoch informoval 10. mája 2019
Z tohto sa už Trump nevykecá. Zvýšené clá Číne budú stáť Američanov státisíce pracovných miest
Zvýšenie ciel na dovoz čínskeho tovaru do USA bude mať "hrozivé dôsledky" aj na niektorých amerických výrobcov strojov a zariadení. Zhorší aj vyhliadky farmárov a iných firiem v USA, ktorým už teraz komplikujú situáciu nižšie ceny... Čítať ďalej
10 | 05 | 2019 | TASR

Čína clá oplatila zavedením odvetných dovozných ciel, ale zdôraznila, že je pripravená na rozhovory „v rovnakej veci“ a nechce ísť do obchodnej vojny. Ak by však Washington pokračoval v „eskalácii obchodných konfliktov, budeme rázne odpovedať a bojovať až do konca,“ povedal vtedy novinárom hovorca čínskeho ministerstva zahraničných vecí Geng Shuang.


Ešte v decembri sa obe strany dohodli, že nezavedú voči sebe vyššie clá, čím si pripravia vzájomné podmienky pre rokovania. Nasledovalo niekoľko kôl rozhovorov, ale krajiny nedosiahli žiadnu dohodu. Trump následne pohrozil Pekingu novými zvýšeniami ciel.


V pondelok dal Trump Číne ultimátum a pohrozil okamžitým zavedením ďalších ciel na čínsky tovar, ak sa Si Ťin-ping nezúčastní na podujatí G20 v japonskej Osake, kde sa má uskutočniť ďalšie kolo obchodných rozhovorov s USA.


Hlavný denník priniesol túto správu 11. júna 2019
Trump sa vyhráža Číne: Dostavte sa na G20, inak zavedieme ďalšie clá!
Americký prezident Donald Trump v pondelok vyzval Čínu, aby sa dohodla so Spojenými štátmi, "pretože budete musieť." Podľa Trumpa Čína prišla už o bilióny dolárov, pretože bol zvolený za prezidenta. Čítať ďalej
11 | 06 | 2019 | Imrich Kovačič