Huawei testuje ruský operačný systém, ktorý by v telefónoch nahradil Android
11 | 06 | 2019 I Imrich Kovačič

Čínska korporácia Huawei rokuje o nahradení operačného systému Android úplne novým operačným systémom Aurora. Systém v súčasnosti vyvíja Ruská mobilná platforma so sídlom v Moskve.


Podpredseda vedenia spoločnosti Huawei Guo Ping údajne diskutoval o takejto možnej dohode s ruským ministrom digitálneho rozvoja a komunikácií Konstantinom Noskovom na Medzinárodnom ekonomickom fóre v Petrohrade. „Čína už testuje zariadenia s predinštalovanou Aurorou,“ povedal minister.


Okrem toho sa táto téma riešila aj počas oficiálneho stretnutia ruského prezidenta Vladimíra Putina s čínskym lídrom Si Ťin-pingom ešte pred samotným podujatím. Obaja prezidenti údajne diskutovali o možnosti inštalácie operačného systému Aurora na smartfónoch Huawei a lokalizácii niektorých výrobných zariadení Huawei v Rusku.


Aurora je mobilný operačný systém, ktorý je vyvíjaný na báze Sailfish OS, navrhnutého fínskou technologickou spoločnosťou Jolla. V roku 2014 sa spoluvlastníkom Jolly stal ruský podnikateľ Grigorij Berezkin. Od roku 2016 spoločnosť Open Mobile Platform, ktorá je spojená s podnikateľom, vyvíja ruskú verziu operačného systému. Minulý rok odkúpila 75% podiel na platforme Open Mobile ruská štátna telekomunikačná spoločnosť Rostelecom.