USA hospodársky zaútočili na Irán. „Nemôžu očakávať, že zostanú v bezpečí“
10 | 06 | 2019 I Imrich Kovačič

Iránsky minister zahraničných vecí Javad Zarif, v súvislosti s rastúcim napätím medzi Washingtonom, varoval USA, že ich „hospodárska vojna“ proti Iránu neskončí v ich prospech, pretože Irán pokračuje v rokovaniach o jadrovej dohode s Európou.


Zarif otvorene varoval Washington pred jeho ekonomickým tlakom na Irán slovami, že USA „nemôžu očakávať, že ostanú v bezpečí“ v dôsledku svojich činov. Zarif tiež priamo obvinil z týchto činov prezidenta Trumpa.


Prezident Trump osobne a otvorene oznámil, že USA hospodársky zaútočili na Irán. Jediným riešením na zníženie vzniknutého napätia regióne je zastavenie tejto hospodárskej vojny.


Súčasný spor medzi Washingtonom a Teheránom je do značnej miery dôsledkom Trumpovho rozhodnutia z minulého roka, aby USA jednostranne odstúpili Spoločného komplexného akčného plánu (JCPoA), všeobecne známeho ako Iránska jadrová dohoda, ktorú podpísal ešte jeho predchodca Barack Obama v roku 2015, spolu s Čínou, Francúzskom, Ruskom, Spojeným kráľovstvom a Nemeckom.


Zarifove otvorené výroky zazneli na tlačovej konferencii počas návštevy nemeckého ministra zahraničných vecí Heiko Maasa, ktorého cesta do Teheránu mala pôvodne pomôcť zmierniť napätie v regióne. To sa však pravdepodobne nestalo a návšteva neviedla k významnému pokroku.


Nemecko je kľúčovým hráčom v prebiehajúcich rokovaniach o jadrovej dohode z roku 2015 a aspoň rétoricky sa stavia proti rozhodnutiu USA jednostranne odstúpiť od dohody. Tlačová konferencia s otvoreným a nezvyčajne ostrým vyhlásením Teheránu, však prichádza o niečo skôr, keďže do opätovného termínu prerokovania podmienok dohody medzi Iránom a Európu ostáva ešte viac ako mesiac.